Iako nije riječ o masovnoj pojavi, Srbi, Hrvati i Bošnjaci iz BiH se ipak odriču svoje pravoslavne, katoličke ili islamske vjere, često “zdravo za gotovo” prihvatajući pravila života važeća u nekoj drugoj konfesiji o kojoj, uglavnom, i nemaju baš jasnu predstavu, čak i kad stupe u njene redove!

To nam je potvrđeno u vjerskim zajednicama u BiH u kojima, međutim, nisu htjeli da dublje ulaze u motive zbog čega, na primjer, pravoslavci prelaze u islam ili na katoličanstvo ili šta to “tjera” Bošnjake da prihvate pravoslavlje.

U Mitropoliji dabrobosanskoj Srpske pravoslavne crkve kažu za Press da se na području njihove nadležnosti dešavaju pojedinačni slučajevi da neko ko je pripadnik druge vjere ili nacije pređe na pravoslavlje.

– Godišnje bude zabilježeno nekoliko ovakvih slučajeva. Dakle, ne može se govoriti o nekom organizovanom prelasku u pravoslavlje, odnosno o povećanju ili smanjenju broja konvertita tokom određenog perioda – ističe za naš list starješina Saborne crkve u Sarajevu protojerej-stavrofor dr Vladimir Stupar

On dodaje da su razlozi promjene vjere uvijek lične prirode, odnosno da je riječ o traganju za smislom života, što je svojstveno svakom ljudskom biću.

– Da bi neko postao pravoslavan, on se krštenjem uvodi u nov način života u crkvi, i to onda kada slobodno izrazi želju da postane njen član – ističe dr Stupar.

Mnoge poznate ličnosti u svijetu mijenjale “tabore”!

Mnoge poznate ličnosti širom planete takođe su promijenile vjeru, a među njima je i najpoznatiji bokser svih vremena Muhamed Ali, koji je svojevremeno javno priznao da je prešao na islam, pa je ime Kasijus Klej promijenio u ono koje i danas nosi. Njegovim stopama kasnije je krenuo i bokser Majk Tajson, koji je prelaskom na islam ime promijenio u Malik Abdul Aziz.

Holivudske zvijezde Tom Kruz i Džon Travolta najpoznatiji su sljedbenici sajentologije. Glumica Džulija Roberts izjavila je da je cijela njena porodica prihvatila hinduizam, a njen kolega Ričard Gir još u svojim dvadesetim godinama zainteresovao se za budizam, iako je odgajan u duhu protestantsko-metodističke crkve. Nakon snimanja filma “Mali Buda” Kijanu Rivs prešao je na budizam, a među preobraćenicima u tu religiju nalaze se i pokojni Stiv Džobs, Orlando Blum, Tina Tarner i Tajger Vuds.

Pop zvijezda Madona, koja je rođena u imigrantskoj katoličkoj porodici iz Italije, odbacila je sve zbog kabale, specifičnog tumačenja judaizma, da bi 2004. uzela ime Ester, što na persijskom znači zvijezda.

Službena evidencija

S druge strane, u Medžlisu Islamske zajednice u Tuzli ističu za naš list da u tom gradu godišnje prosječno budu zabilježena do dva slučaja promjene vjere, odnosno primanja islama.

– To je ono što mi službeno zabilježimo. Riječ je o procesu u kojem učestvujemo, odnosno kojem pristupamo poslije razgovora i iskazivanja volje konvertita. Napominjemo da uvijek ostavimo dovoljno vremena da osoba dodatno razmisli da li to stvarno želi – kažu u Medžlisu.

U Medžlisu Islamske zajednice u Tuzli dodaju da su razlozi prelaska na islam najčešće bračne ili porodične prirode.

– Međutim, pripadnici drugih konfesija za islam se opredjeljuju i bez navođenja razloga. S druge strane, u proteklim godinama ne bilježimo velike promjene u pogledu broja konvertita, koji najčešće dolaze iz monoteističkih religija. A da bi osoba prešla na islam mora da iskaže želju i izgovori šehadet, odnosno rečenicu kojom se ispovijeda pripadnost islamu. Kada izgovori šehadet, to lice potvrđuje postojanje samo jednoga boga, Alaha, te izražava saglasnost da je Muhamed Alahov poslanik – objašnjavaju u tuzlanskom Medžlisu.

U biskupijama u BiH nismo uspjeli da saznamo koliko pripadnika drugih vjeroispovijesti pređe na ovu vjeru, te koji su glavni razlozi za to. Kako nezvanično saznajemo, Srbima i Bošnjacima u BiH katoličanstvo je primamljivo uglavnom zbog nade da bi, primajući ga, danas ili sutra lakše mogli doći do pasoša Republike Hrvatske.

Lakše do inostranstva

Marko V. (35), Srbin iz Banjaluke, kaže za Press da je čuo da se, prelaskom na katoličanstvo, kudikamo lakše dolazi do ove, u današnje vrijeme izuzetno popularne putne isprave.

– Već godinama pokušavam da odem u inostranstvo, ali bezuspješno. Išao sam nekoliko puta u Njemačku, ali samo kao turista, bez ikakve šanse da ostanem. Čuo sam da katolici lakše dolaze do hrvatskog pasoša, bez obzira na to što nisu rođeni u toj državi. Kad bih mogao, i vjeru bih promijenio, samo da se dočepam inostranstva, jer ovdje moja porodica i ja jedva preživljavamo. Naravno, u duši ću, dok god živim, ostati Srbin pravoslavac – iskren je naš sagovornik.

Ako je suditi po medijskim napisima, nemuslimani koji prelaze na islam kao razlog ovakvog poteza navode prilično bizarne motive poput, na primjer, odvratnosti prema alkoholu?! Tako je, kako su svojevremeno pisali mediji, Srbin V. S. iz Zavidovića prošle godine prešao u islam, jer mu se “ne sviđaju neke stvari u njegovoj vjeri, prije svega korišćenje alkohola”.

I S. T. (54) je prije dva mjeseca u džamiji u Turiji, nedaleko od Lukavca, s pravoslavlja prešao na islam.

– Odluku o promjeni vjere nisam donio preko noći. Namjeravao sam da to učinim još prošle zime, ali su mi rekli da ne žurim. Poslušao sam ih i nakon nekoliko mjeseci donio definitivnu odluku o prelasku s pravoslavlja na islam – ispričao je tada S. T.

Iako je priznao da faktički ne zna ništa o ovoj vjeri, poručio je da je za njega islam najbolja religija, te dodao da će mu “Alah dragi dati da nauči sve što je potrebno”!

Procedura konverzije

Međutim, kako u redove svoje vjere ne bi primali one koji o njoj “faktički ništa ne znaju”, za prelazak u katoličanstvo, bar u Srbiji, potrebna je čak jednogodišnja “obuka”. Naime, da bi neko postao pripadnik Katoličke crkve, prije toga mora da prođe jednogodišnji “studij” vjeronauke, tokom kojeg uči o temeljnim principima ove vjere.

Ako neko želi iz islama da pređe u katoličanstvo, mora da pohađa katikumenat, odnosno ovu “obuku”, nakon čega slijedi čin krštenja. Međutim, ako neko želi da iz pravoslavlja pređe u katoličanstvo, onda se ne obavlja krštenje, jer Katolička crkva priznaje krštenje koje je obavila Pravoslavna crkva.

Ukoliko je riječ o prelasku iz neke druge vjere koja nije dio ove crkve, za prelazak u pravoslavlje takođe je potrebno krštenje, dok se u slučaju prelaska iz katoličanstva vrši samo čin miropomazanja.

Za razliku od procedure prelaska u ove dvije hrišćanske konfesije, za prelazak u islam potrebno je izgovoriti samo dvije rečenice. Naime, kada neko želi da pređe u ovu vjeru, sve što treba da uradi jeste da na arapskom jeziku izgovori: “Svjedočim da ne postoji drugi bog osim jednog, Alaha” i “svjedočim da je Muhamed Alahov poslanik”.

Press