SNS ili DS? Svejedno. Mi ćemo poslije izbora biti u koaliciji sa onom strankom koja pobijedi na izborima i osvoji vlast!?

Ovako je na pitanje novinara s kim će on i njegova stranka poslije izbora za Skupštinu autonomne pokrajine Vojvodine, koji moraju da budu održani do 12. maja, odgovorio Ištvan Pastor, predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara. Pošteno. Brutalno iskreno. Šta god da se dogodi na izborima, ko god pobijedi, mi ne možemo da izgubimo. Jer ćemo odmah poslije izbora sklopiti koaliciju sa onim ko bude vlast.

Uzeti dva-tri pokrajinska ministarstva, nekoliko sekretarijata, još toliko direktorskih mjesta… I svi stranački funkcioneri biće udomljeni na dobro plaćene funkcije. Toliko o stranačkom programu, predizbornim obećanjima i koalicionom kapacitetu. Koji je, očigledno, neograničen. Na republičkom nivou, SVM je u vlasti sa SNS-om i Vučićem. DS i Pajtić tu vlast optužuju da je kriminalna. U Vojvodini su u vlasti sa DS-om i Pajtićem. Tu vlast Vučić i SNS optužuju da je lopovska. Nažalost, Pastor je samo priznao ono što je politika većine stranaka u Srbiji. Treba li boljeg primjera od SPS-a i Ivice Dačića? Koje je od vlasti teže odvojiti nego dijete od sise.

U Republici Srpskoj stanje je slično. Svakako najdrastičniji primjer je slučaj Srpske radikalne stranke koju predvodi Dragan Đurđević. U Bijeljini Đurđević je u vlasti sa SDS-om i Mladenom Bosićem. Za nekoliko hiljada maraka mjesečno baškari se u fotelji predsjednika skupštine opštine. I prati kako njegovi koalicioni partneri SDS i Bosić svakodnevno optužuju Dodika i njegovu vlast za kriminal.

Na nivou republike, Đurđević je baš u toj vlasti sa Dodikom i SNSD-om. I svakodnevno sluša kako njegovi koalicioni partneri optužuju Bosića i SDS da su kriminalci. I izdajnici, pride.

Ali to nije sve. Đurđević i Šešelj su patentirali nešto čega se ni Pastor ni Mađari još nisu sjetili. Na prošlim parlamentarnim izborima u BiH, njihovi radikali su učestvovali u dvije različite koalicije. Jedne kandidate su rasporedili na listu socijalista Petra Đokića, druge na listu DNS-a Marka Pavića. Pa ko prođe. Ko prvi prokrči put do Dodika, odnosno do Bosića. Ili, kako se na kraju ispostavilo, do obojice.

Birači, posebno u Bijeljini, trebalo bi da insistiraju da Đurđević odgovori na pitanje: ko je u pravu, Dodik ili Bosić? Ko je od njih kriminalac i izdajnik? Ili su obojica?

Press