Predsjednik DNS-a Nenad Nešić čestitao je kandidatu SNSD-a Miloradu Dodiku izbornu pobjedu za predsjednika Republike Srpske i izrazio nadu da će poslije današnje sjednice Centralne izborne komisije /CIK/ BiH biti stavljena tačka na sagu o izborima.

Nešić je rekao Srni da se sada svi moraju vratiti poštovanju Ustava i zakona BiH.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu dobiti legitiman sastav CIK-a, ali isto tako utvrditi nadležnosti Republike Srpske i BiH, kako više nikada ne bi došli u situaciju da više od 20 dana od izbora ne znamo ko je pobjednik i da na taj način izazivamo sukobe unutar srpskog naroda u Srpskoj”, rekao je Nešić.

On se nada i da će Dodik naredne četiri godine utrošiti na obezbjeđivanje nacionalnog jedinstva srpskog naroda u Srpskoj, kao i da će raditi na zaštiti ustavne pozicije Srpske unutar BiH.

Prema njegovim riječima, time bi se riješilo pitanje nadležnosti u vezi sa sprovođenjem izbora i u Republici Srpskoj i na nivou BiH.

“Nadam se da će se u naredne četiri godine više raditi na transparentnosti izbora i da ćemo napokon dobiti Izborni zakon koji neće dozvoliti bilo kome da posumnja u izborne rezultate. Na izborne rezultate ne bi trebalo čekati duže od nekoliko časova”, zaključio je Nešić.

CIK BiH donio je danas u Sarajevu dopunsku odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata opštih izbora u BiH, prema kojoj je potvrđeno da je kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio najviše glasova na izborima za predsjednika Republike Srpske održanim 2. oktobra.

Kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik osvojio je 300.180 ili 47,06 odsto glasova na opštim izborima 2. oktobra, objavio je CIK utvrđene rezultate.

Autor: SRNA/ATV