Zajednički nastup SNSD-a, DNS-a i SP-a na predstojećim lokalnim izborima potpuno je neizvjestan, jer koalicioni partneri SNSD-a na republičkom nivou nisu spremni da prihvate poziv Milorada Dodika i prekinu saradnju sa strankama iz Saveza za promjene u brojnim opštinama RS!

Odlično obaviješteni izvori Pressa tvrde da je stranka Marka Pavića posebno nepovjerljiva prema prekjučerašnjem prijedlogu lidera SNSD-a da stranke, koje već godinama čine vlast u Srpskoj, momentalno prekinu koalicije koje na lokalnom nivou imaju sa SDS-om i ostalim članicama Saveza za promjene.

– Dodikova ideja posebno se nije svidjela lideru DNS-a, koji je javno rekao da su male šanse da njegova stranka prekine saradnju koju je u pojedinim opštinama uspostavila sa SDS-om i PDP-om. Pavić je, između ostalog, podsjetio da je upravo on, prije održavanja prošlih lokalnih izbora, prvi predlagao zajednički nastup DNS-a sa SNSD-om i SP-om, ali da to tada nisu prihvatili njegovi koalicioni partneri – kažu naši sagovornici.

Dil sa Obrenom

Oni dodaju da je dobra saradnja između Pavićeve stranke i SDS-a na “lokalu” najizraženija u Doboju, gdje, kako ističu, DNS već godinama podržava SDS-ovog “vječitog” gradonačelnika Obrena Petrovića.

– Iako u Doboju imaju samo dva odbornika, DNS-u je poklonjena pozicija potpredsjednika skupštine grada. Ova stranka dobro sarađuje sa SDS-om i u Bratuncu i Sokocu, tako da je nerealno očekivati da bi tamošnji lokalni šefovi prihvatili bilo čiju naredbu i sami sebe izbacili iz fotelja koje su prigrabili po javnim preduzećima i lokalnim ustanovama – objašnjavaju naši sagovornici.

Iako je predsjednik socijalista Petar Đokić prekjuče zvučao mnogo optimističnije od Pavića u vezi sa stvaranjem predizborne koalicije sa SNSD-om i DNS-om u svim opštinama i gradovima RS, izvori Pressa tvrde da ni u njegovoj stranci ne postoji prevelika želja da se odreknu pozicija do kojih su došli zahvaljujući saradnji sa SDS-om i PDP-om u pojedinim lokalnim zajednicama.

SZP: Samovolja neće biti tolerisana!

Izvori Pressa otkrivaju da će u memorandumu o zajedničkom nastupu stranaka iz Saveza za promjene na predstojećim lokalnim izborima, koji bi danas trebalo da bude potpisan u Banjaluci, biti uvršćeno i to da šefovi stranaka imaju obavezu da raspuste svaki lokalni odbor koji bi, eventualno, pokušao da prekrši ovaj sporazum!

– Dogovoreno je da svaka samovolja lokalnih stranačkih odbora neće biti tolerisana, odnosno da nijedna stranka iz saveza neće praviti koaliciju sa SNSD-om – tvrde naši sagovornici.

(Ne)usaglašen korak

– Naravno da, ukoliko se dogovorimo o takvoj saradnji, onda i SNSD treba da raskine saradnju sa SDS-om i PDP-om u opštinama gdje sarađuju sa njima. To treba da bude usaglašen korak, koji ćemo učiniti onda kad riješimo sva pitanja u vezi s idućim izborima – rekao je Đokić, ne obećavajući da će njegova stranka, na primjer, prekinuti da podržava SDS-ovu vlast u Palama.

Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić juče je za naš list izjavio da će o ideji koju je iznio predsjednik SNSD-a narednih dana biti vođena ozbiljna rasprava u organima njegove stranke. Međutim, kao i njegov stranački lider, Rodić nije ubijeđen da će uoči samog održavanja lokalnih izbora DNS raskidati koalicije koje su uspostavljene u pojedinim opštinama.

– Koalicije na lokalnom nivou nešto su potpuno drugo u odnosu na one koje se uspostavljaju na nivou RS. Svaka lokalna zajednica ima svoju specifičnost i teško je očekivati da će sve stranke imati identične odnose na lokalnom i na republičkom nivou. O tome će još biti razgovarano, ali su male šanse da se nešto mijenja pred sam kraj mandata – poručuje Rodić.

Press