Na manifestaciji , čiji je cilj oživljavanje i unapređenje  kulturnog života u prijedorskim selima , nastupili su : recitatori, pjevači , glumci – učenici OŠ „Ćirilo i Metodije“ iz Trnopolja i Područnog odjeljenja u Donjem Petrovom Gaju , članovi foklornog ansambla Ukrajinskog udruženja „Kozak“ iz Trnopolja ,  pjesnik i humorista Milan Šabić , harmonikaši Aleksandar i Nemanja Unijat i muška izvorna grupa „Petrov Gaj“.

Nakon zdravice  , kojom je dobrodošlicu brojnim posjetiocima poželio Milan Šabić ,  nastupila je Ljiljana Savić , učenica O.Š. „Ćirilo i Metodije“ , koja je pod vođstvom profesora muzičke kulture ,Nebojše Dragičevića ,  izvela staru narodnu pjesmu „Bil bil pile“ i „Ima jedan svijet“ , pjesmu s kojom je imala zapažen nastup na „Novogodišnjim karaokama 2015. godine “ u Prijedoru.

Članovi folklornog ansambla Ukrajinskog udruženja „Kozak“ iz Trnopolja , predstavili su se tradicionalnim ukrajinskim igrama , u koreografiji , umjetničkog rukovodioca, Štefana Stahneka.

Direktor O.Š.“Ćirilo i Metodije“ iz Trnopolja , Zdravko Janković i predsjednik Ukrajinskog udruženja „Kozak“ , Štefan Stahnek , upoznali su posjetioce o rezultatima i značaju projekta , koji je uz podršku Grada Prijedora i Savjeta Evrope , realizovan u Školi i ovom Udruženju , kao i planovima u radu ove obrazovne ustanove i kulturnog društva.

David Trivunović , Martina Hrvaćanin i Damjan Milišić , članovi dramske sekcije O.Š. „Ćirilo i Metodije“ iz Trnopolja , koju vodi nastavnica Tatjane Medić , predstavili su se igrokazom „Nikoletina Bursać“ , a recitatciju „Zec sa govornom manom“ izvela je Valentina Sajak.

Svoje pjesničko i muzičko stvaralaštvo predstavio je osamdesetogodišnji Milan Šabić , svestrani narodni umjetnik . On  je podsjetio na igranke i priredbe organizovane u ovom kraju prije pola vijeka , uz želju da ovakve i slične manifestacije , „vrate“ kulturni život u našim selima. U programu je nastupila i muška izvorna grupa „Petrov Gaj“ , koja je potkozarskom , podgrmečkom i krajiškom pjesmom , oduševila publiku. Cjelovečernji program završen je nastupom harmonikaša , braće Aleksandra i Nemanje Unijata , koji su spletom narodnih kola , razigrali brojne posjetioce manifestacije.

„Veče kulturnog stvaralaštva“ , u potpunosti je opravdalo svoje ciljeve : promovisanje i podsticanje rada kulturnih stvaralaca , svih generacija , oživljavanje i unapređenje kulturnog života u prijedorskim selima , tokom zimskog perioda i vraćanje kulturnih sadržaja u društvene domove.

Pokrovitelj „Večeri kulturnog stvaralaštva“ je Grad Prijedor , a prijatelji manifestavije „Kozarski vjesnik“ , RTV Prijedor i Tvornica keksa „Mira“ , članica „Kraš“ grupe.

prijedor24h/Saša Goronja