Bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Marinko Jurčević rekao je da se pravosuđe u BiH već ruši i ukoliko nastavi da radi ovako kako radi srušiće se kao kula od karata.

“Reforma koja je urađena mora hitno ići na reformu broj dva i dovesti te stvari u red”, istakao je Jurčević, dodavši da je potrebno hitno mijenjati zakonsku regulativu prema čijim bi odredbama za propuste i greške u pravosuđu odgovarali oni koji su ih napravili u postupcima, a ne da ispaštaju BiH i građani.

Jurčević smatra odgovornim pojedine tužioce za to što posljednih godina ima niz slučajeva da pravosudni organi nalažu hapšenja, a potom i ljude drže neosnovano u pritvoru, nakon čega im se plaćaju basnoslovni iznosi odšteta iz budžeta.

“To je zato jer su došli podobni tužioci, jer tužilac kreira istragu. Pod njegovom dirigentskom palicom moraju biti svi organi otkrivanja i gonjenja. A kod nas su sad zamijenili teze. Sad, izgleda, nije tužilac organ koji otkriva i goni, već je to policija. Tužilac je, izgleda, neki servis policajcima koji rade šta hoće i kako hoće. Takav tužilac treba uzeti ćebe i pokriti se po glavi ili napustiti tužilaštvo”, ocijenio je Jurčević.

Da bi neko mogao da radi u Tužilaštvu BiH, kaže on, iza sebe mora da ima karijeru i znanje koje je sticao na svim nivoima pravosuđa da se ne bi dešavalo ovo što se dešava.

“Nažalost, stručnost u BiH više ne važi. Način na koji se biraju sudije i tužioci i ko im suflira ko će biti imenovan vodi pravosuđe u nekom drugom pravcu od profesionalnog. Vidim da sada prolaze samo podobni, a podoban ne mora značiti da je podoban prema stranci ima podobnosti i prema nečem drugom”, istakao je on.

Komentarišući hapšenje lidera SBB-a Fahrudina Radončića, Jurčević kaže da ne može govoriti u konkretnom slučaju o činjenicama jer mu nisu poznate, ali iz onoga što je vidio u medijima zaključuje da je “tragikomično to za šta se Radončić tereti”.

“Ako se Radončiću, kako svi čujemo, stavlja na teret ometanje rada pravosuđa u drugoj državi onda je to tragikomično. Ne gledam kao tužilac već kao građanin. To je isto kao da neko iz BiH ometa rad pravosuđa u Holandiji ili Južnoafričkoj Republici. Smiješno. Pretpostavljam da je on, ipak, nekome zasmetao po nekim drugim relacijama”, ocijenio Jurčević.

SRNA