Gradska uprava Prijedor snosiće troškove Dječijeg vrtića “Radost” za organizovanje pripremnog programa za škole tako da će program za roditelje biti besplatan, potvrđeno je iz Gradske uprave.
Tako će se i Prijedor naći na spisku lokalnih zajednica u Republici Srpskoj u kojima će ovaj program biti besplatan.

I u šest škola u Prijedoru sprovodi se pripremni program za predškolce i, prema preporuci Ministarstva, od roditelja se ne naplaćuje participacija.

Direktor Dječijeg vrtića “Radost” Prijedor Dušanka Božić je na konferenciji za novinare u Prijedoru krajem prošle sedmice rekla da će roditelji plaćati program 15 KM mjesečno, odnosno 30 KM mjesečno, ako se roditelji odluče i na užinu.

Prema navodima direktora vrtića, u Republici Srpskoj besplatan program ove godine imaće Zvornik, Modriča, Višegrad, Prnjavor, Brod, Gacko, Novi Grad, Bileća, Trebinje, Bratunac, Milići, Kostajnica, Ugljevik, Lopare, Derventa, Šamac, Kneževo, Srebrenica i Vlasenica.

Od 39 vrtića koji provode ovaj program čak u 20 predškolskih ustanova roditelji neće plaćati participaciju.

U preostalih 19 vrtića program se naplaćuje od 10 do 30 KM po djetetu mjesečno, a ta participacija, prema riječima direktora vrtića, pokriva troškove vaspitača, spremačica, potrošnog materijala, didaktike, režijskih troškova i užine, iako su ovo troškovi koji se vrtićima plaćaju iz budžeta lokalnih zajednica.

Budžet Dječijeg vrtića “Radost” Prijedor za ovu godinu je 1.762.400 KM, od čega su tri stavke u ukupnom iznosu od 1.444.400 KM namijenjene za bruto plate i ostala lična primanja svih zaposlenih.

Strateški cilj strateških dokumenata Vlade Republike Srpske je da udvostruči obuhvat djece u predškolskom obrazovanju, odnosno da taj procenat poveća sa oko 14 odsto na oko 30 odsto do 2020. godine.

SRNA