Brodolom u SDS-u! Ne samo da su nekad najmoćniju stranku, za godinu napustila četiri poslanika republičkog Parlamenta, već je iz SDS-a izašlo i desetine odbornika u lokalnim parlamentima. Kao razlog navode nezadovoljstvo rukovodstvom stranke. Ponavlja li se SDS-u ’97. godina?

Iskrcavanje s SDS-ovog broda počelo je u Banjaluci. Vrata je otvorio Nenad Stevandić. Na izlaz dugo nisu čekala i dva, sada već bivša odbornika SDS-a u Gradskoj skupštini.

Milenko Јaćimović, bivši potpredsjednik GO SDS-a Banjaluka, rekao je da je SDS napustio zbog “progona najjačih kadrova u političkom životu Banjaluke”.

“Odlazim jer ne želim da budem dio priče u kojoj nema mjesta za časne, poštene, vrijedne ljude i istinske članove stranke, jer su interesi pojedinaca iznad ostalih”, kaže Marinko Dragišić, bivši odbornik SDS-a.

U međuvremenu, mjesto predsjednika Gradskog odbora napušta Ognjen Tadić. Njegovu poziciju preuzima Predrag Vulin. Dok upućeni prognoziraju da će SDS, u najvećem gradu Srpske, na lokalnim izborima ponovo doživjeti fijasko, Mladen Bosić uvjeren je u pobjedu. Kaže: “Vrijeme je da organi stranke rade na terenu i da prave direktan kontakt s građanima”.

O kakvim kontaktima s građanima priča Mladen Bosić, zapitao se bivši kadar SDS-a, Slavko Dunjić, kada ignoriše stranačku organizaciju u najvećem gradu Srpske, što je potvrdio i svojim odsustvom kada je biran novi predsjednik SDS-a u Banjaluci.

Podsjeća, da ga je Bosić nezakonito, kako kaže, služeći se intrigama, isključio iz stranke: “Prinudio me je da raširim kišobran Izvorne SDS i sa svojim prijateljima i nezadovoljnim članovima stanem ispod. Boga se moleći da neka sigurna ruka ponovo raširi kišobran i ponovo stanemo ispod njega”.

Dok je Bosić na čelu stranke, upozoravaju, to se neće desiti. Takva politika rukovodstava stranke, gdje dominariaju lični interesi, kažu bivši članovi, razlozi su zbog čega je i desetine odbornika u manjim lokalnim zajednicama napustilo SDS. Nezadovoljstvo je kulminiralo u Gradišci, Kozarskoj Dubici, Čelincu, Kotor Varošu, Kalinoviku.

Dragan Brdar, bivši odbornik SDS-a u SO Kozarska Dubica, kaže da se “SDS odrodila od svog naroda, od svoje prvobitne ideje, jer je”, kako navodi, “Mladenu Bosiću važnija fotelja u Sarajevu i više voli to isto Sarajevo, nego bilo koji grad u Republici Srpskoj”.

Raskol u stranci Bosić pripisuje SNSD-u: “Sve što radi SNSD je čitava politika pravljenja intriga u okviru SDS-a i na političkoj sceni”.

Bosićivi dojučerašnji stranački saborci kažu da je riječ o prebacivanju odgovornosti, i poručuju mu da mozak operacije mora biti izmješten iz Sarajeva. Smatraju da je ostalo malo vremena za spasavanje istorijske uloge stranke.

“Nacionalni koncept koji je SDS izgubila se mora ovako skupo plaćati, kaže Nenad Stevandić, a Slavko Dunjić dodaje: “Zaista čovjek mora biti veliki neradnik ili velika politička neznalica, pa da ovako ruši veliki SDS, osim ako to radi po nečijem zadatku, a ako je tako onda to maestralno radi”.

Doktor političkih nauka Vlado Simović, podsjeća na potrese u SDS-u iz 1997. godine. Tada su na sceni bili lični, ali sukobi oko koncepta ideologije: “Vjerovatno će preživjeti i ove. Ostaje ono ključno pitanje šta je sa unutarstranačkim demokratijama ne samo u SDS-u već i svim strankama u BiH”.

RTRS