Zahvaljujući ljudima fudbala braći Drašku i Dragomiru Buci Iliću u Osnovnoj školi „Vojislav Ilić“ u Krupi na Vrbasu, pred brojnim meštanima, đacima, učiteljima i nastavnicima, promovisan je roman Tome Marića „Krv na crvenom“.

Ambijent je bio nezaboravan: prepuna školska fiskulturna dvorana, a svi su pažljivo slušali Tomu Marića koji je prepričavao delove iz pomenute knjige, ali i priče iz drugih svojih knjiga, između ostalog i o prelepoj Darinki koja se, po legendi, zaljubila u Turčina, bila spremna da pred kadijom promeni veru, a onda je porodica na silu dovela u manastir povrh Krupe na Vrbasu, odakle je ona pobegla, tumarala vrletima kroz „Tijesno“, i izdahnula na samom ulazu u Banjaluku.

Legenda dalje kaže, kazivao je Tomo Marić, da se još od tada ženski svet rado okuplja u Manastiru Svetog Ilije verujući u večnu ljubav.

Direktorica škole Ranka Čajić istakla je da su svi u Krupi na Vrbasu srećni i zadovoljni što im je Tomo Marić tog dana bio gost, jer, mahom, mnogi su, što se kasnije videlo i u neposrednom razgovoru autora, đaka, učitelja, nastavnika i meštana, da su čitali Marićeve knjige i upamtili brojne priče. Posebno je istakla da neke od tih priča sežu i do same Krupe na Vrbasu, kao uostalom i iz romana „Krv na crvenom“, jer stradalništvo na kraju rata bilo je i tragično obeležje ovog kraja.

Nije moglo ni bez sporta, pa je tako Tomo Marić pričao kako je nepravedno nestao Fudbalski klub Krajišnik, osuđen i od ustaške i od kuminističke vlasti za nešto što nije ni bio, a imputiralo mu se, i za mnogo toga zašto nije bio kriv. Priča o sportu i fudbalu imala je i te kako svoje uporište jer ovdašnji Fudbalski klub Krupa, sa prelepim stadionom, danas je hit ne samo fudbala već i sporta Republike Srpske, beležeći odlične rezultate, što je potvrdio i frenetičan aplauz upućen tvorcu tog sportskog čuda Drašku Iliću, koji je Tomi Mariću bio svojevrstan domaćin.

Sve u svemu bilo je to zaista nesvakidašnje književno druženje, a prepuna dvorana veoma često Tomu Marića nagrađivala je aplauzima i ovacijama.

-Bio sam na toliko promocija ali nikada i nigde nisam osetio takvu pozitivnu energiju kao danas ovde sa vama – rekao je Tomo Marić koji je posle promocije u školskoj biblioteci bar još pola časa potpisivao knjige.

prijedor24h