Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić tvrdi da stranke okupljene u vladajućem bloku u Republici Srpskoj još nisu postigle dogovor o podjeli kandidatskih pozicija u lokalnim zajednicama u Srpskoj.

Ipak, Pavić tvrdi da su SNSD, DNS i SP opredijeljeni da imaju zajedničke kandidate u svim opštinama. On nije želio da precizira ko će biti kandidat za gradonačelnika Banjaluke, a na pitanje da li bi DNS podržao Igora Radojičića, koji već izvjesno vrijeme važi za najizvjesnijeg kandidata SNSD-a za ovo mjesto, Pavić je kratko prokomentarisao da je Radojičić “dobar kadar”.

– Mi izuzetno cijenimo Igora Radojičića. Međutim, nismo razgovarali o personalnim rješenjima i pojedinačnim kandidaturama i zato ne mogu odgovoriti da li bismo ga podržali. Ipak, još jednom ponavljam, izuzetno ga cijenimo – dodao je Pavić.

Već izvjesno vrijeme se govori da stranački pregovori o zajedničkim kandidatima za lokalne izbore ulaze u završnicu. Da li je DNS zajedno sa SNSD-om i SP-om pred finalizacijom tih dogovora?

– Dogovorili smo se da imamo zajedničke kandidate za načelnike opština i gradonačelnike. Okviran dogovor i cilj je da nastupimo jedinstveno u svim lokalnim zajednicama. Razgovori se stalno vode na svim nivoima, međutim, nismo međusobno podijelili opštine. Mislim da još ima vremena za to i da nema potrebe za žurbom.

Socijalisti računaju na osam-devet opština. Da li DNS ima procjenu u koliko opština bi trebalo da imate svoje kandidate koje će podržati vaši koalicioni partneri?

– Imamo procjenu i riječ je o više od deset opština. Međutim, nije bitan broj, nego dogovor. Važno je da se dogovorimo da tamo gdje neko ima dobre kadrove, ta stranka ponudi kandidata za načelnika, odnosno gradonačelnika, a koji će biti u stanju da pobijedi izbornog protivkandidata iz suprotnog tabora.

Za danas je najavljena sjednica Regulatorne komisije za energetiku RS na čijem dnevnom redu je poskupljenje struje. DNS je prošle godine bio protiv kada je prvi put donesena odluka o poskupljenju struje za oko 9,4 odsto. Jeste li promijenili stav?

– DNS je i sada protiv poskupljenja struje. Bili smo protiv takve mogućnosti i prošle godine, kada je Regulatorna komisija za energetiku RS, na zahtjev “Elektroprivrede RS” donijela odluku o poskupljenju, koja je kasnije odbačena. Nismo promijenili mišljenje u međuvremenu. Razlog je jednostavan – nisu pravljene unutrašnje uštede, a to je trebalo da bude prvi korak. Naš stav je da kada se iscrpe sve druge mogućnosti i naprave unutrašnje uštede, tek onda se može ići prema vanjskim korisnicima.

Pokušaćemo spriječiti poskupljenje struje
Šta ćete preduzeti da suspendujete ili zaustavite eventualnu odluku o poskupljenju struje? Vaše prošlogodišnje oštro protivljenje je na kraju urodilo plodom, mislite li da ćete uspjeti i ovog puta?

– Normalno da vjerujem u to. Ne bih govorio o konkretnim potezima DNS-a, ali, ukoliko na sjednici Regulatorne komisije za eneregtiku bude podržano najavljeno poskupljenje cijene električne energije za domaćinstva od pet odsto, mi ćemo biti protiv i pokušaćemo onemogućiti ili zaustaviti njeno sprovođenje.

Press