Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom služio je u Doboju parastos za najmlađeg borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića, koji je poginuo na današnji dan prije 23 godine. Položeni su i vijenci na Gostićevu bistu u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Dobojski umjetnik Deni Božić radi mural sa likom Spomenka Gostića koji će krasiti Ulicu vojvode Stepe, a „Spomenko na vječnoj straži“ naziv je dokumentarnog filma Mile Savića iz Banjaluke, čija je pretpremijera održana večeras u Spomenkovom rodnom gradu.

Јedini cilj je da se ne zaboravi junaštvo 15- godišnjeg dječaka koji je za slobodu dao život.

Tog kobnog 20.marta 93. zvuk granate ugasio je život sedam boraca VRS, među njima i Spomenkov.

Јedini preživjeli saborac Brano Milivojević kaže – nikada ih neće zaboraviti. Petnaestogodišnji Spomenko u njegovom sjećanju ima posebno mjesto.

Saborac Brano Milivojević kaže da ga pamtim  kao drago dijete,nestašno,puno elana.

Za malog heroja čuo je cijeli svijet . Novinari su ga zatekli na položaju sa saborcima, pomagao im je ,donosio hranu s konjskim kolima. Imao je priliku da ode iz rata ,ali rodnu grudu nije mogao da ostavi. Ostala je upamćena njegova rečenica o nesebičnom junaštvu.

-Јa sam se javio dobrovoljno da pomognem svom narodu da oslobodimo se od neprijatelja-(Spomenko Gostić – Izjava s Јjutjuba)

Vođen Spomenkovim junaštvom i željom da brani svoj kućni prag, autor filma Mile Savić njegov kratki životni put ovjekovječio je u 40-minutni film. Da se ne zaboravi.

“To je bilo jedan veliki zadatak napraviti nešto da nikoga ne uvrijediš a da pokažeš veličinu tog dječaka koji nije htio da ode u Pariz već da ostane sa svojim saborcima i da odbrani svoje selo i republiku Srpske”, naveo je autor filma Mile Savić.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je da  je to trebalo dokumentovati za neke naredne generacije koje će moći da vide da su i oni najmlađi ginuli za opstanak na ovim prostorima

Spomenko Gostić je najmlađi poginuli borac VRS u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Odlikovan je Medaljom zasluga za narod.

RTRS