Najavljen u funkciji očuvanja mira i tolerancije, dokumentarni film “Maglaj – rat i mir” biće predstavljen večeras u Doboju. Govori o dešavanjima u opštini Maglaj iz ugla ratnih veterana tri zaraćene strane, a iako još nije prikazan, već je izazvao burne reakcije.

Nepun sat uoči projekcije filma, nezadovoljstvo su izrazili Veterani Doboja. Pred salom u kojoj je najavljena projekcija, na transparentu su napisali da poštuju sve žrtve rata, uz pitanje “Imate li filmova o srpskim stradanjima?”

“Film o ratnim i poslijeratnim dešavanjima u Maglaju usijao je i društvene mreže. Od osuda, pa čak do zabrana prikazivanja, samo su neki od komentara građana, koji nisu krili ogorčenje”, kaže Sretko Bukejlović iz Udruženja “Veterani Srpske” Doboj.

U Boračkoj organizaciji Doboja kažu da za film nisu čuli, niti ih je ko pozvao na promociju, pa ne mogu da komentarišu dok ga ne pogledaju.

Dokumentarni film prati život tri ratna veterana zaraćenih strana u opštini Maglaj, prije, tokom i poslije ratnih dešavanja.

Šalje snažnu poruku i poziv na očuvanje mira, toleranciju i međusobno uvažavanje. To i nije sporno, kažu akteri ratnih dešavanja, ali ih ne napušta sumnja da će, po ko zna koji put, Srbi biti prikazani kao agresori.

Film je najavljen u vrijeme kada se Srbi prisjećaju pogibije najmlađeg borca vojske Republike Srpske Spomenka Gostića, koji je kućni prag u selu Јovići kod Maglaja branio sa 15 godina.

Podsjećanje na njegovo i stradanje srpskih boraca na tom ratištu budi još nezarasle rane. Da li će promocija filma smiriti uzburkane strasti ili otvoriti pitanja poput onog koje postavljaju Veterani iz Doboja?!

RTRS