Na adresu našeg portala stiglo je „otvoreno pismo“ veterana i bivših sportskih radnika – Slobodaša iz Novog Grada poslano na adresu organa Fudbalskog kluba Sloboda, prvoligaša Republike Srpske, odnovanog 1910. godine.

U „otvorenom pismu“ Slobodaša aktuelnoj upravu između ostalog piše:

„FK Sloboda je duže vrijeme u organizacionoj, kadrovskoj i rezultatskoj krizi. Mi smo realno analizirali stanje u klubu i zaključili da je alarmantno. Preti opasnost zbog načina vođenja kluba da dođe do urušavanja njegovog statusa i promjene ranga takmičenja prvog tima i mladih selekcija. Razlozi sadašnjeg stanja su pre svega subjektivnog karaktera. To se dešavalo i ranije u dugogodišnjoj, 105 godina dugoj istoriji“.

Slobodaši, kako se potpisuju veterani novogradskog prvoligaša, su potom detaljno naveli četiri razloga s kojima se ne slažu:

„1. Mislimo da je nedopustivo postaviti za predsednika kluba Zorana Grujića, anonimusa koji je došao iz Srbije, čije je iskustvo iz društvenog rada, rad u kladionici. To je prvi slučaj u istoriji našeg kluba kojim ste potcenili domaće kadrove, sportiste, sportske radnike i privrednike. To je promašen pokušaj opštinskih vlasti.

  1. Ognjen Dašić, sportski direktor po svim moralnim, ljudskim i sportskim kriterijumima nije dorastao da bude sportski direktor FK Sloboda. On je kao igrač odlazio i vraćao se u klub zbog novaca, ucenjivao i organizovao štrajkove igrača. O njegovom moralnom i ljduskom karakteru kao i stručnom znanju spremni smo javno da govorimo na organima kluba.
  2. Šef stručnog štaba Slaviša Božičić je bez licence nadležnih organa FSRS i formalno je na klupi Slobode ka predstavnik. Zbog slabih rezultata prvog tima on je jedan od sukrivaca. Da je moralan dao bi ostavku, jer od 20 odigranih kola Sloboda ima 11 poraza.
  3. Treneri mladih selekcija Žujić i Ivančević imaju poražavajuće rezultate. Oni su treneri po stranačkoj pripadnosti što je nedopustivo. Ilustracije radi FK Sloboda danas ima 72 registrovana igrača u četiri selekcije, a 2005. godine je imao 296 registrovanih igrača. Samo taj podatak govori o načinu vođenja kluba. Stanje u klubu je postalo veoma neizvesno kada je u pitanju status svih timova.“

Na kraju su Slobodaši zvanično i predložili poteze koje treba povući:

„Slobodaši, navijači i mnogi Novljani od nadležnih Opštine Novi Grad traže da se hitno smjene svi organi kluba, sportski direktor i treneri. Jedino rešenje je Radna grupa od tri do pet odgovornih ljudi koji će dovesti takmičarsku sezonu 2015/16. do kraja.

Na kraju, svi smo mi prolazni. FK Sloboda mora nastaviti tradiciju koji u kontinuitetu deluje 105 godina. FK Sloboda mnogo znači Novljanima, a za neke i život. Veoma opasan ambijent je stvoren u klubu i oko njega i Sloboda je predmet provincijskih rasprava na ulici i u kafani što je dno koje vrlo lako puca. Posledice su nesagledive iz ugla onih koji su bili sportisti ili radili u sportu“, stoji na kraju „otvorenog pisma“ Slobodaša aktuelnim čelnicima kluba.

prijedor24h