U prijedorskoj Galeriji `96 večeras je otvorena izložba pod nazivom Nagrađene i odabrane karikature za “Pjerovu” nagradu 1967- 2015. godina, na kojoj je izloženo 140 karikatura 48 vrhunskih karikaturista.

Izložbu je otvorio Bojan Ljubenović, poznati aforističar, novinar Večernjih novosti u kojima svakodnevno uređuje strane humora i urednik je rubrike “Takoreći nezvanično” u istom listu.

– Ovo je, mogu slobodno reći, istorijski trenutak za jugoslovensku karikaturu jer se prvi put dešava da su na jednom mjestu izložene najbolje karikature sa najčuvenijeg konkursa novinske karikature “Pjer” – rekao je Ljubenović.

galerija izlozba pjer1

On je dodao da nije poznat razlog zašto najbolje karikature sa konkursa “Pjer” nisu do sada izlagane na jednom mjestu.

– Ljubitelji karikature u Prijedoru imaju mogućnost da vide karikature koje su bile izložene u Rimu, u Francuskoj, Portugaliji. Bile su pozivane na izlaganje u Јapan, a ovo je prvi put da se najbolji radovi mogu videti na jednom mestu – rekao je Ljubenović.

Direktor galerije Tihomir Ilijašević istakao je da su izloženi radovi brojnih majstora karikature koji su dobijali nagrade i na najznačajnijim svjetskim konkursima.

– Namjeravali smo da ovu izložbu nazovemo “Mala istorijska čitanka”, ali smo odustali. Bio bi to pleonazam, jer očigledno je. A nije ni mala, jer 48 godina života za jednog čovjeka i jednu nagradu nije malo – rekao je Ilijašević.

Konkurs karikature “Pjer” pokrenule su Večernje novosti 1967. godine. Idejni tvorac je slikar i karikaturista Dragan Savić, a njegovu ideju u djelo je sproveo Prijedorčanin Slobodan Glumac, tadašnji glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti, u to vrijeme najtiražnijih novina u Јugoslaviji.

SRNA