Danas se obilježava Svjetski dan Roma koji je ustanovljen da bi se ukazalo na njihov težak položaj. Do posla, bez diplome teško dolaze, a većina ih nije ni zdravstveno osiugrana. Žive pretežno od sakupljanja sekundarnih sirovina.

Sadeta Šaćiri majka je šestoro djece. Nezaposlena je, i sa djecom živi u kolektivnom smještaju sa još nekoliko romskih porodica. Problem je kaže, što nema mogućnosti da plaća mjesečne račune za stambene režije.

“Živim od prosjačenja, nemam odakle da plaćam struju, imam 4.000 duga i budem u mraku”, kaže Šaćiri i dodaje da njena djeca nemaju šta da jedu i da je najugroženija u gradu.

Romima svaka pomoć dobro dođe. Oni koji žive u Prijedoru, posredstvom matičnog udruženja, dobro sarađuju sa lokalnom zajednicom, koja im pomaže pri nabavci udžbenika za romsku djecu koja se školuju. Za studente su obezbijeđene i stipendije. Međutim, to je samo kap u moru, kaže, predjsednik Udruženja Roma Prijedora Ramo Salešević, s obzirom da su problemi sa kojima se suočavaju pripadnici ove manjine mnogobrojni.

Salašević ističe da prijedorski Romi jako teško žive, kao i da je njihov najveći problemi nezaposlenost i stambena problematika.

Kaže da ima još oko 25 porodica koje treba stambeno zbrinuti i da se nada da će se do 2020. godine riješiti taj problem.

U Prijedoru živi oko 700 Roma i podrška koju im daje Uprava grada, kažu, mnogo im znači za bolje sutra.

RTRS