Zagreb, 161115. Redatelj Darijo Harjacek u kazalistu Gavella. Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U Hrvatskoj su nastavljeni svakodnevni incidenti koji se tiču ekstremizma – danas je bačena bomba na kuću u blizini romskog dječjeg vrtića u Zagrebu.
Inače, u dvorište romskog obdaništa prije nekoliko dana takođe je bačena bomba.

Reditelj Dario Harjaček na svom “Fejsbuk” profilu navodi da ga je fizički napao prolaznik zbog toga što je na majici nosio slike srpa i čekića u svrhu umjetničkog performansa.

Harjačeka je prolaznik pljunuo u lice i oborio sa bicikla, verbalno ga vrijeđajući.

“Majica je rad varaždinskog konceptualnog umjetnika koji simbole raznih ideologija kombinuje sa periodom baroka i renesanse. Riječ je o konceptualnom radu, a ne o ideologiji”, naveo je Harjaček, nagrađivani pozorišni reditelj.

U međuvremenu se “Frankfurter rundšau” pridružio mnogobrojnim medijima koji analiziraju sve češće ekstremističke incidente u Hrvatskoj, navodeći da je sve pokrenuto dolaskom sadašnje desničarske Vlade.

“Otkako je na vlast došla nova Vlada pod vođstvom nacionalno-konzervativnog HDZ-a, stanje u zemlji je vrlo napeto. Jedan dio te velike stranke želi, u savezu s nekoliko desno-radikalnih koalicionih partnera, da iznova definiše hrvatsku naciju”, navodi list i precizira:

“Propaganda protiv navodnih veleizdajnika koji su već više od godinu dana meta ekstremne desnice u međuvremenu se proširila”.

NJemački list naglašava da iza nacionalista u Hrvatskoj stoji Katolička crkva.

“Na jednoj su strani nacionalisti koje podržava strogo konzervativna Katolička crkva, a na drugoj sekularni liberali, ateisti, ljevica i Srbi”, ističe se u članku.

List pominje i kontroverzni film Jakova Sedlara “Jasenovac – istina”, koji se opisuje kao “šlampavo istražen dokumentarac” i navodi da je na premijeri, održanoj pred zagrebačkom konzervativnom elitom u Kinu “Evropa”, bio i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

SRNA