Direktor američke Centralne obavještajne agencije Džon Brenan je iz najmanje dva razloga došao u iznenadnu posjetu BiH – prvi je velika akcija Interpola na zaustavljanju trgovine naoružanjem i vojnom opremom sa Balkana prema Evropi, a drugi je pojačano negativno tursko djelovanje, izjavio je ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Rezultati akcije Interpola, u kojoj je angažovano do 5.000 policajaca, mada veoma skromni, su značajni, jer je riječ o oružju koje je bilo u prometu i koje se kretalo prema Zapadnoj Evropi – rekao je on i napomenuo da je zaplijenjeno oružje iz BiH direktno išlo prema punktovima Islamske države u Zapadnoj Evropi.

Galijašević je naveo da je vlada Saudijske Arabije dala Brenanu obavještajne podatke o pojačanom i vrlo negativnom djelovanju Turske na području BiH sa stanovišta bezbjednosti.

– Riječ je o pojačavanju turskih borbenih efektiva kroz operaciju “Altea”, a pojačano je i obavještajno djelovanje. Bezbjednosne službe na zajedničkom nivou nepouzdane su u praćenju nadzora takvog destruktivnog djelovanja – naglasio je on.

Očigledno je turska namjera, kaže on, o čemu postoje podaci i u Rijadu, da pritisne Evropu sa izbjegličkim talasom i učini je nestabilnom da bi iznudila povlastice koje želi da dobije u pregovorima sa Njemačkom.

– Ovu pojačanu aktivnost Turske prati i pojačana aktivnost iranske službe, koja isto ima određenu podršku sa vrha SDA, konkretno od njenog predsjednika Bakira Izetbegovića, što izaziva dodatnu zabrinutost SAD – istakao je on.

Galijašević je podsjetio da je Branan u pismu od prije godinu dana tadašnjem predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću naznačio interes SAD za izbor novog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije i rekao da to ne bi smjeli biti islamisti, već pouzdani ljudi.

– Međutim, Izetbegović je gurnuo “prst u oko” Brenanu izborom Osmana Mehmedagića Osmice, osobe koja je prošla obavještajne specijalne obuke u okviru posebnog Nato programa, ali u Turskoj, i koja je bila povezana i sa tajnom policijom AID u ratu, i ima i vrlo negativno učešće u nekim zločinima – rekao je on.

Galijašević smatra da je situacija sada kulminirala i da SAD ne želi više da se zamajava sa “šoumenima iz Ministarstva bezbjednosti BiH i Sipe”.

– SAD želi konkretnu akciju koja podrazumijeva pronalazak veće količine skladišta naoružanja i opreme koju koriste islamisti, presijecanje tokova finansiranja u BiH, adekvatnije mjere nadzora nad islamističkim grupama i sprečavanje propagande koja se ovdje nesmetano odvija – rekao je on.

Navodeći da do sada toga nije bilo, Galijašević je podsjetio da je bilo samo spektakularnih akcija poput operacija “Svjetlost”, “Damask” i sličnih koje su rezultirale nikakvom kaznenom politikom i pokazale da teroristi, islamisti i radikalni lica povezana sa Al kaidom i Islamskom državom mogu to nekažnjeno da rade.

On je podsjetio i na presude Abdulahu Fatihu Hasanoviću i Eminu Hodžiću zbog učešća na stranim ratištima, a koje su isplatili novcem, tako da neće “ležati ni dana”.

– Svi ti razlozi su kulminirali nakon akcije Interpola i nakon dobijanja obavještajnih podataka iz Saudijske Arabije – zaključio je Galijašević.

SRNA