Stručnjak za antiterorizam DŽevad Galijašević ocijenio je da bi “istražni organi u BiH trebalo da se pozabave Draganom Mektićem, s obzirom na njegovu sumnjivu biografiju i na to da je riječ o osobi koja obavlja jednu veoma značajnu funkciju u BiH kao što je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara”.
“Kada je riječ o Draganu Mektiću, istražni organi bi tu imali mnogo posla i to odgovorno tvrdim s obzirom na njegovu veoma diskutabilnu biografiju. To je osoba koja se na službenom sajtu Ministarstva bezbjednosti BiH predstavlja kao diplomirani pravnik, navodno sa završenim Pravnim fakultetom na Sveučilištu u Zagrebu. Zanimljivo je da policijski i pravosudni organi na nivou BiH već nisu reagovali i ispitali istinitost njegove autorizovane biografije, jer to nije riječ o bilo kome, već o ministru bezbjednosti, nekadašnjem zamjeniku ministra bezbjednosti i direktoru Službe za odnose sa strancima.

Mektić je i na mjesto direktora Službe imenovan sa visokom stručnom spremom, iako to zvanje nema i primao je platu u skladu sa tom stručnom spremom što je krivično djelo. U Sarajevu su svima puna usta države, a čovjek na takvoj poziciji se lažno predstavlja, dok pravosudni organi ćute”, istakao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, veoma je interesantno i da informaciju da Mektić nije završio Pravni fakultet u Zagrebu demantuje Ministarstvo bezbjednosti BiH i to “papirom Obrazovnog centra pri MUP-u Hrvatske”.

Nezabilježeno je, kaže on, da jedno ministarstvo bezbjednosti demantuje pismenu potvrdu Tajništva Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i da niko ne reaguje, već su linču pojedinaca koji istupaju bez argumenata prepušteni Novinska agencija Republike Srpske “SRNA”, koja je prva objavila vijest, i njeni novinari.

“Dragan Mektić nije ni vidio taj fakultet, a ne da ga je završio. Riječ je o čovjeku koji je prošao školu, odnosno Obrazovni centar MUP-a Hrvatske. To je jedina njegova diploma odnosno papir koji ni ne zaslužuje naziv – diploma. Ako na jednom takvom dokumentu nemate ni ime roditelja, kao jednog od osnovnih identifikacionih znakova kome se ta diploma izdaje, onda se zna da je to interno obrazovanje hrvatske policije. Mektić, odnosno Ministarstvo bezbjednosti, još i sam pokazuje javnosti taj papir koji naziva diplomom”, istakao je Galijašević.

On je dodao da taj “Mektićev papir nosi datum 29. novembra 1989. godine, što pokazuje da je obrazovanje stekao pri hrvatskom MUP-u i to četiri mjeseca prije nego što je Franjo Tuđman preuzeo rukovođenje Hrvatskom”.

“Čak ako pogedate i tadašnji Zakon o unutrašnjim poslovima Hrvatske koji reguliše ulogu Obrazovnog centra MUP-a on izričito kaže – naš kadar /znači. kadar MUP-a Hrvatske/ može pohađati naš obrazovni centar, uz naše finansiranje i našu pomoć. Dragan Mektić, kako je sam potvrdio, ima papir Obrazovnog centra MUP-a Hrvatske, a zabavlja javnost pričom o završenom Pravnom fakultetu u Zagrebu. Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH je hrvatski obavještajni projekat koji uprkos tome što dolazi iz Republike Srpske najžešće napada Republiku Srpsku, njene institucije, predsjednika Republike, parlament, Vladu, MUP, Novinsku agenciju Srpske SRNA i RTRS”, istakao je Galijašević.

Da sve ovo nije istina koja je mnogo pogodila i poremetila Dragana Mektića, ističe Galijašević, ne bi on na predizbornim tribinama SDS-a, umjesto o bezbjednosti i borbi protiv terorizma, stalno spominjao DŽevada Galijaševića, Srnu, RTRS i nastavljao da obmanjuje javnost.

Galijašević je rekao da je “posao ministra bezbjednosti da obezbijedi normalno funkcionisanje jedne zemlje, da se bori za očuvanje njene bezbjednosti, a ne rijaliti nastupi sa mikrofonima na staranačkim tribinama”.

SRNA