Monodramom “Nadežda Petrović” u prijedorskoj Galeriji `96 nastavljene su majske svečanosti povodom 16. maja – Dana grada Prijedora.
Višestruko nagrađivanu predstavu igra glumica Biljana Đurović u režiji Božidara Đurovića. Sadrži autentična pisma i govore Nadežde Petrović, odlomke iz romana “Boje i barut” Olgice Cice i izbor poezije Nadeždinog brata Rastka Petrovića i LJubomira Simovića.

Monodrama je premijerno izvedena u Beogradu u novembru 2014. godine i do danas je osvojila nagrade u Republici Srpskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Albaniji i Rusiji.

Direktor Galerije `96 Tihomir Ilijašević rekao je da je sinoćnjim izvođenjem ove monodrame 10. jubilarni festival crteža i muzike, koji je ove godine okupio deset vajara sa beogradske Akademije primijenjenih umjetnosti, proširen i dramskim momentom.

“U pratećem programu imaćemo i prvi koncert gospel muzike u Prijedoru. U srijedu, 18. maja, nastupiće Iva Ikon, pjevačica iz Beograda, i džez pijanista Dragan Đalina, a u petak, 20. maja, otvaramo izložbu skulptura nastalih na festivalu i zatvaramo festival koncertom izvornog roka benda The Few Fellas iz Beograda”, najavio je Ilijašević.

Na Trgu majora Zorana Karlice sinoć je održan koncert grupe Miligram, takođe u okviru obilježavanja Dana grada koje se danas nastavlja prijemima za delegacije slovenačkih opština Bovec i Velenje i ambasada Srbije i Rusije.

Uslijediće nastup djece iz Vrtića “Radost” na platou ispred gradske uprave u 11.00 časova, zatim polaganje vijenaca na spomenik “Za krst časni” i spomenik oslobodiocima grada, te u podne svečana akademija.

Dan grada – 16. maj je datum kada je Prijedor 1942. godine prvi put oslobođen i kada je bio najveća slobodna teritorija u okupiranom dijelu Evrope.

SRNA