Svojim istupima, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić pokušava da se nametne kao ministar i šef policije, ministar pravosuđa i glavni tužilac, te se direktno miješa u rad pravosuđa, što je apsolutno neprimjereno, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

“Komentarisanje živih i aktivnih predmeta u Tužilaštvu BiH neprimjereno je i nedopušteno bilo gdje u demokratskom svijetu, a također smatramo da ministar nije kvalifikovan da daje mišljenja o unutrašnjem uređenju i kadrovskim kapacitetima tužilaštva. Navedeni medijski istup ministra, smatramo isključivo političkim potezom u svrhu predstojećih lokalnih izbora, te javnosti poručujemo da niko nema pravo sa leđa tužilaštva graditi političku kampanju i izbornu trku, te da ćemo se odlučno suprotstaviti ovakvim ili sličnim postupcima”, navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH ističu da su svi građani pred zakonom jednaki.

“Tužilaštvo BiH radi na osnovu zakona i niko neće biti procesuiran ako ne postoje dokazi, niti će bilo ko biti pošteđen krivičnog progona, ako postoje dokazi da je počinio krivično djelo. Nastavljamo naš rad dalje, uz podršku građana i javnosti u BiH, te poručujemo da nećemo podleći bilo kakvim političkim pritiscima”, dodaje se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Klix.ba/RTRS