Njegova svetost patrijarh srpski Irinej otvorio je u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu multimedijalnu izložbu “Sveti Sava Srpski”, na kojoj je centralno mjesto posvećeno originalnom žezlu Svetog Save, donesenom iz srpskog manastira Mileševa, koje je ovaj srpski prosvetitelj držao u rukama.

Obraćajući se okupljenima, među kojima je bio i princ Aleksandar Drugi Karađorđević, patrijarh Irinej istakao je da je Sveti Sava centralna ličnost srpske istorije, kulture, a posebno duhovnosti i Srpske crkve.

“Odakle god da krenemo od našeg vremena, u oblasti kulture, umetnosti, duhovnosti, svi putevi nas vode ka Svetom Savi”, rekao je srpski patrijarh, koji je izrazio zadovoljstvo otvaranjem izložbe o srpskom prosvetitelju i učitelju.

Patrijarh Irinej je istakao da će ova izložba pomoći posjetiocima da otkriju svu veličinu i značaj Svetog Save i da mu zbog svega toga budu odani i zahvalni.

“Naša kulturna istorija počiva na njegovoj ličnosti. On je veliki dar našem narodu, pokrenuo je točak istorije i kulture, koji, Bogu hvala, traje i dan danas i trajaće sve dok postoji naš narod koga je voleo”, rekao je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh je podsjetio da je Sveti Sava iz svog rodnog Rasa otišao u centar tadašnje duhovnosti, Svetu goru, odakle se uvijek vraćao u svoju svetu Srbiju da bi pomogao srpskom narodu, dodavši da njegova ličnost prevazilazi sve ostale ličnosti tog vremena.

Patrijarh Irinej je naveo da je malo toga ostalo od Svetog Save, jer istorija nije bila naklonjena srpskom narodu, pa su mnoge vrijedne stvari nestale u prošlosti, ali i ono što je ostalo svjedoči o njegovom značaju.

Autor izložbe Andrej Vujnović rekao je da izložba prikazuje život i djelo Svetog Save, čiji je značaj za Srpsku crkvu i državu prevelik, te da je želio da predoči svu raznovrsnost njegovog života i talenta.

Direktor Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić kaže da je ovo dugogodišnji projekat ovog muzeja i da će izložba trajati do 28. novembra, a samo originalno žezlo Svetog Save biće izloženo do 5. septembra.

Žezlo, koje predstavlja štap od pozlaćenog srebra, sa poludragim kamenjem, gorskim kristalom na vrhu, gravirano sa filigranom, visoko je 143 centimentra i doneseno je iz manastira Mileševa.

Posjetioci će moći da pogledaju kopije fresaka i ikona sa likom Svetog Save, legende o životu i njegovom radu, fotografije ličnih predmeta i relikvija, kao i spise.

Ovi artefakti najmlađeg sina rodonačelnika srpske srednjovjekovne dinastije Nemanjića treba da što potpunije približe javnosti njegov svetovni i duhovni put, kao i veličinu i značaj njegove ličnosti za srpsku državu i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i cjelokupnu srpsku istoriju i kulturu.

Nakon Beograda, planirano je da izložba posvećena Svetom Savi bude predstavljena u Narodnom muzeju u Kraljevu, zatim u Čačku i Prijepolju, a priprema se i odlazak izložbe u inostranstvo.

SRNA