Njemački poslanik, Sara Vagenkneht, održala je u Bundestagu govor o NATO samitu u Varšavi i dobila veliki aplauz.

“Danas, 75 godina od rata Njemačke i Sovjetskog Saveza, nedaleko od ruske granice se ponovo sprovode vojne vježbe u kojima učestvuje Njemačka“, rekla je ona.

“Navodno se američka nuklearna oružja postavljaju u Njemačku kako bi se spriječila Putinova agresija na Baltik. Da li oni zaista očekuju da povjerujemo u takve gluposti?“, upitala je Vagenknehtova.

Kada su je upitali zašto Rusija onda sprovodi velike manevre i zašto stalno pomjera granice u protekle dvije decenije, ona je odgovorila: “Zar nije to ono što NATO radi? Navodno se nova trka u naoružanju sprovodi kako bi se suzbila Rusija. Zar nisu mogli da smisle neki bolji razlog? Vojni trošak NATO-a je 13 puta veći od ruskog, a sada NATO, navodno, treba dodatno da poveća bezbjednost Evrope”, nastavila je Vagenknehtova.

Ona je napala Merkelovu da je odobrila dodatnih 25 milijardi evra svake godine za oružje, tenkove i vojnu opremu iako istovremeno tvrdi nema novca za penzije i obrazovanje.

“Veliki političar Džordž Kenan je nazvao istočno širenje NATO-a krajem devedesetih godina najfatalnijom greškom američke politike još od Hladnog rata upravo zato što opkoljavanje Rusije ne osigurava mir u svijetu već ga ugrožava“, rekla je ona, dodavši da je podrška Merkelove takvoj politici neodgovorna.

Ona je navela da manevri u istočnoj Evropi samo povećavaju šanse za nastanak nuklearnog rata, prekidajući za trenutak svoj govor kako bi ukazala Merkelovoj da bi joj bolje bilo da sluša njen govor umjesto što priča sa gospodinom Hofrajterom.

Press