Vlasti u Prištini sprovode torturu nad zaposlenima u privremenim organima opština. Priveli Srbina jer su mu našli papire o primanjima iz Beograda.

Srbe na Kosovu i Metohiji tamošnja policija počela je da hapsi čak i zbog toga što primaju dječiji dodatak iz srpskog budžeta?!

Ovo tragikomično treniranje strogoće u petak je na svojoj koži osetio Obren Anđelković, koji je uhapšen na prelazu Merdare i držan u pritvoru do ponedjeljka po podne.

Njemu se stavlja na teret posedovanje dokumentacije “paralelnih institucija” odnosno “remećenje jednakosti građana Kosova”, jer su kod njega pronađene potvrde o dečjim dodacima!

Tu nije kraj samovolji prištinskih vlasti. Prema nezvaničnim saznanjima, kosovska policija dobila je i naloge za oduzimanje dokumenata koja izdaju Privremeni organi srpskih opština na KiM, a koji funkcionišu po sistemu Republike Srbije. Albanci ih nazivaju “paralelnim institucijama” i, kako smo čuli, neće prezati od hapšenja predsednika i zaposlenih u srpskim opštinama.

“Hapšenje predstavnika Srba i oduzimanje dokumentacije na srpskom jeziku koja se koristi u određenim ustanovama i institucijama Srbi na Kosmetu shvataju kao pritisak na njih ali i želju da se raseljeni ne vrate” , ističe Branimir Stojanović, zamjenik kosovskog premijera.

“Pozivamo kosovske vlasti da ne sprovode takve akcije koje kod Srba stvaraju osećaj nesigurnosti, odnosno ugrožavaju njihova elementarna prava.”

Stojanović smatra da rješavanje ovog ali i svih drugih pitanja treba riješiti kroz dijalog Beograda i Prištine:

“Zbog toga postoje pregovori u Briselu a nepriznavanje određenih institucija ili ustanova treba rešavati upravo u okviru ovog dijaloga. Najvažnije da se ovakvi incideti ne dešavaju u budućnosti.”

Prijava tužioca

Protiv Anđelkovića, koji je predsednik Privremenog organa opštine Podujevo, tužilac je podneo prijavu zbog rada u “paralelnim institucijama” dok je na sličan način prije desetak dana uhapšen i Dejan Arsić, službenik u Privremenom organu opštine Lipljan.

Večernje novosti