Vrhovni sud RS ukinuo je oslobađajuću presudu državljaninu Norveške i vehabiji Zikriji Krkiću (43) za dvostruko ubistvo u julu 2014. godine u Trnopolju kod Prijedora.

Vrhovni sud ujedno je ukinuo i deo prvostepene presude prema kojoj je Krkić bio osuđen na 10 meseci zatvora zbog neovlaštenog držanja oružja. Veće suda tako je prihvatilo žalbe tužilaštva i advokata obrane i čitav slučaj vratilo na novo suđenje.

Međutim, pitanje je da li će se optuženi uopšte pojaviti na ponovljenom suđenju obzirom da je državljanin Norveške, te da je još ranije, prema nezvaničnim informacijama, izjavio da se zbog svega kroz šta je prošao neće vraćati u RS, odnosno BiH.

Podsetimo, Okružni sud u Banjaluci u septembru prošle godine oslobodio je Zikriju Krkića uz obrazloženje da banjalučko Okružno tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice koja je državljanina Norveške teretila za ubistva Muharema Balića i Almira Redžića.

Balić i Redžić ubijeni su hicima iz automatske puške 28. jula 2014. godine pola časa pre ponoći u kafe-baru “San” u Trnopolju kod Prijedora. Prema optužnici, koja nije imala uporište u dokazima, Krkić je u žrtve ispalio više od 10 metaka. Do kafe bara “San” optuženi se dovezao svojim “golfom 5” u kojem je imao automatsku pušku koju je nakon ubistva sakrio. Tela ubijenih nakon krvavog zločina pronašao je vlasnik kafića Irfan Redžić.

Tokom prvostepenog suđenja, odbrana Krkića saslušala je zaštićenog svedoka čiji identitet je ostao u strogoj tajnosti, a što je prava retkost da neko na takav način svedoči u korist optuženih, barem kada se radi o suđenjima u banjalučkom Okružnom sudu.

Nakon izricanja oslobađajuće presude ostaće upamćeno i da je predsednica sudskog veća Ogla Pantić očitala lekciju tužiocu Vukašinu Kondiću zbog traljave istrage koju je sprovelo tužilaštvo u slučaju dvostrukog ubistva.

– Tužilaštvo ničim nije dokazalo da je Zikrija Krkić počinio ubistva za koja je optužen. Bitni svedoci tužilaštva Irfan i Besima Redžić bili su neuverljivi i u odlučnim činjenicama različiti. Tužilaštvo nije dokazalo ni da je Krkić u svom vozilu imao oružje, čak nije ni istražilo te svoje navode. Tužilac je mogao da veštači da li u vozilu optuženog ima tragova baruta ili ne, ali to nije urađeno. Osim toga, niko od svedoka Krkića nije vidio u blizini kafe-bara “San”, gde je počinjeno ubistvo. Osim toga, svedoci su rekli da su u kafani posle ubistva ostale flaše, čaše, opušci i drugi dokazi. Tužilaštvu ti dokazi nisu bili bitni i nisu ispitali da li na njima ima tragova koji će pomoći u otkrivanju počinioca ovog dela – navela je sudija Pantić u obrazloženju presude.

Pritvor

Zikrija Krkić uhapšen je dva dana nakon ubistva u Trnopolju kod Prijedora koje je uznemirilo javnost.

U pritvoru je proveo 13 meseci nakon čega je oslobođen i pušten.

Blic