Zikrija Krkić iz Prijedora osumnjičen za finansiranje terorizma u BiH. Stižu Norvežani da se upoznaju sa dokazima i optužnicom u Srpskoj

Zikrija Krkić (45) iz Prijedora, optužen za dvostruko ubistvo u Trnopolju kod Prijedora, prijavljen je Republičkom javnom tužilaštvu RS zbog finansiranja terorizma!

Izveštaj protiv Krkića tužilaštvu je podnela Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

Osumnjičeni Zikrija Krkić trenutno se nalazi u zatvoru u Norveškoj zbog porodičnog nasilja. U tu zemlju je pobegao nakon što je nepravosnažno oslobođen optužbe da je na Bajram 28. jula 2014. godine u kafe-baru “San” u Trnopolju kod Prijedora hicima iz automatske puške ubio Muharema Balića i Almira Redžića.

Kako saznaju “Novosti”, zbog Zikrije Krkića tokom ovog meseca u BiH bi trebalo da stignu predstavnici norveških istražnih organa kako bi se upoznali sa svim dokazima i predmetima koji se protiv njega vode u Srpskoj. Očekuje se da će nakon toga sve prijave biti objedinjene u jedan predmet, te da će mu se u Norveškoj suditi i zbog dvostrukog ubistva, ali i finansiranja terorizma.

– Prijavljeni se sumnjiči da je od novembra 2012. do 2016. u više navrata uplaćivao veće iznose novca za koji se sumnja da je korišćen za finansiranje terorističkih aktivnosti – rekla je portparol MUP RS Danica Gnjatović.

Kako saznajemo, Krkić je iz Norveške poslao oko 12.300 evra na tri računa u BiH. Od toga je 2.550 evra poslao Huseinu Bilalu Bosniću koga je Sud BiH pravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam, te organizovanja terorističkih grupa. Oko 1.700 evra uplatio je Sedinu Gulamiću, rodom iz Zenice, koji je određeno vreme živeo u vehabijskoj zajednici u Bočinji, a potom u Gornjoj Maoči. On je bio predmet istrage u okviru akcije “Svjetlost” kada je, tražeći oružje, SIPA pretresla nekoliko kuća u Gornjoj Maoči.

Najveći iznos od oko 8.000 evra uplatio je firmi “Militari šop” iz Ilidže, te se sumnja da je posredovao u nabavci vojne opreme za potrebe terorističkih akcija.

– Određenu sumu novca Z. K. je uplatio na račun H. B. B. znajući da će biti upotrebljen za izvršenje krivičnih dela za koje je to lice i osuđeno pred Sudom BiH – rekla je Gnjatovićeva.

NOVO SUĐENjE

Iako postupak nije bio okončan, Krkić je pušten iz pritvora i otišao je u Norvešku, čije državljanstvo poseduje. U međuvremenu Vrhovni sud RS ukinuo je oslobađajuću presudu i postupak za dvostruko ubistvo vratio na novo suđenje, ali se Krkić više nije pojavio u BiH. Odbrana je tražila da se predmet ustupi norveškom pravosuđu, što im je uslišeno posle više pravnih peripetija.

Novosti.rs