Stručnjaci ruske vojne industrije „Roselektronika” su proizveli vlakno ferita koje je u stanju da prikrije elektroniku oklopnih borbenih vozila, raketnih sistema i aviona od dejstva neprijateljskih sredstava za radioelektronsku borbu.

Mreže tih vlakana ometaju protivnika da uopšte otkrije vojnu tehniku. One štite, na primer, tenk tako što potpuno apsorbuju dejstvo udarnih talasa radioelektronskog naoružanja i onemogućavaju širenje neusmerenog elektronskog zračenja aparata koje su nanišanili visokoprecizni borbeni sistemi protivnika, objasnio je direktor „Roselektronika” Igor Kozlov.

„Naši pokrivači su uporedivi sa tkaninom za odela ili sa draperijom za zavese. NJihova sposobnost apsorbovanja elektromagnetnih talasa uporediva je sa znatno težim i debljim materijalima koji se koriste za iste namene”, rekao je on.

„Faktički, mi smo napravili nevidljivi ogrtač za svu vojnu tehniku Rusije i jedinice na bojnom polju koji će ih štititi na bojnom polju i od savremenog visokopreciznog oružja”, siguran je Kozlov.

On ne krije da će se nevidljivi ogrtači „Radioelektronike” koristiti pre svega za maskiranje najmodernijih ruskih tenkova „Armata”.

On navodi da će se novi materijali od ferita koristiti i za očuvanje zdravlja personala koji radi u objektima sa visokim nivoom napona elektromagnetnog polja. Ti materijali moći će da se koriste i u medicini za dijagnostiku i lečenje.

Izvor: fakti.org