Gradski odbor Ujedinjene Srpske Trebinje najoštrije osuđuje zloupotrebu obilježavanja krsne slave grada Trebinje, Svetog Preobraženja Gospodnjeg, od, kako navode, odlazećeg gradonačelnika Slavka Vučurevića. “Poznato nam je antihrišćansko, ateističko, a možemo reći i anticivilizacijsko opredjeljenje i djelovanje Slavka Vučurevića, ali ono što je uradio prilikom obilježavanja krsne slave grada prešlo je sve granice i mnogo je, pa i ako je od samog gradonačelnika”, navode u ovoj stranci.

U saopštenju Ujedinjene Srpske ističe se da su “slave prilika da zaborave podjele, sukobe, različitosti i barem na taj dan trebalo bi da budu jedinstveni u molitvi i ljubavi prema Bogu”.

“Nažalost, ateista Vučurević je, po običaju, izbjegao učešće u Svetoj liturgiji, a potom je litiju ulicama Trebinja iskoristio da napravi još jednu podjelu tako što je razdvojio litiju i svoje pristalice odveo na binu, dok je litija na čelu sa vladikama i vjerujućim narodom produžila do spomenika oslobodiocima Trebinja gdje je održan kraći pomen”, kažu u ovoj stranci.

Kada je vladika Grigorije po završetku pomena došao do bine i počeo da se obraća vjerujućem narodu, organizatori, odnosno gradska administracija, navodi se u saopštenju, isključili su ozvučenje koje je uključeno tek kada je grupa aktivista PDP-a počela da skandira “Slavko, Slavko” i iznosi uvrede na račun predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“Obraćanje Slavka Vučurevića i Zdravka Krsmanovića, kojeg je Vučurević predstavio kao `značajnog i uglednog gosta`, prošlo je u veličanju aktuelnog gradonačelnika Trebinja i njegovih navodnih poduhvata, te u blaćenju institucija Republike Srpske, Vlade i predsjednika Srpske”, kažu u Ujedinjenoj Srpskoj.

U ovoj stranci smatraju da Slavko Vučurević “nije u stanju da pošalje bilo kakvu hrišćansku poruku i od njega to nisu ni očekivali, jer on ne poštuje ni vjeru, ni Crkvu, ni narod”.

“Ali, da ovako pljuje po svojim sugrađanima, vjerujućem narodu, prešlo je sve granice. To nikad niko nije uradio u istoriji Trebinja i dobro je što je ovo bilo posljednje obraćanje Slavka Vučurevića kao gradonačelnika”, dodaje se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Mijat Šarović.

SRNA