Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević smatra da bi OHR trebalo da reaguje na ratnohuškačke izjave predsjednika Bosanske patriotske stranke Sefera Halilovića.

Na prijetnje Halilovića da održavanje referenduma u Republici Srpskoj može dovesti do rata, Galijašević je rekao da u Sarajevu postoji mnogo ljudi koji su kao “psi bez zuba” i da oni ne mogu izazvati rat.

On je ponovio da bi, ipak, na huškanje na rat OHR konačno trebalo da reaguje.

“Halilović mora da zna da nema kapaciteta za rat. Nemaju ni oružja, ni opremu, imaju samo ideološku mržnju, a njihovi vojnici su islamisti i teroristi i zbog toga treba biti oprezan”, istakao je Galijašević.

On je upozorio da ovakve poruke mogu stići do terorističkih grupa i da su možda njima i upućene sa ciljem da prave nerede i terorističke akcije.

“Zato bi trebalo biti oprezan i zato OHR mora da reaguje”, ocijenio je Galijašević, koji smatra nemogućim novi međuetnički rat, poput onog koji su narodi u BiH pretrpjeli.

Galijašević kaže da bi Haliloviću bilo bolje da pita lidera SDA Bakira Izetbegovića ko je ubio njegovu ženu i njenog brata, da pita svog poslanika Zaima Backovića kako je izdao naredbu da se počine zločini u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

“Bolje bi mu bilo da provjeri masovne grobnice po Ozrenu, da pogleda oko Bihaća, Tuzle i drugih mjesta, šta se u njima događalo”, poručio je Galijašević i naveo da Halilović džaba prijeti ratom i priželjkuje ga.

SRNA