Ivan Beus, aktuelni „dotpredsjednik“ Fudbalskog saveza BiH čini sve da se i u narednom četverogodišnjem mandatu od 2016. do 2020. godine održi na vlasti u krovnom Savezu, a za to je spreman da prekrši sve dogovore u „hrvatskoj komponenti“ FS Federacije BiH, namjesti izbore, ucijeni ljude, ali i pojedine nagradi obećanjem funkcija samo da prođe on.

Tako je, brže bolje, prije svih, da ne bih morao voditi dijalog reciprociteta sa FS Srednjobosanskog kantona organizovao sa Samirom Pikom Ćemalovićem nelegalnu Skupštinu u Mostaru hercegovačko-neretvanskog kantona. S obzirom da Ćemalović ima „dosje“ on ne može u „državni savez“ jer je to jedan od glavnih „uvijeta“ po članu 19. Statuta FS BiH, pa je Beus sam sebi otvorio širom vrata.

Međutim, Mostar je imao Hrvata člana Izvršnog odbora FS BiH u prethodne četiri godine, a Srednjobosanski kanton muslimana. Sada bi trebalo da bude obrnuto, musliman iz Mostara i Hrvat iz Srednje Bosne, ali Beus je poništio sav taj dogovor i pravilo iz prethodnog perioda samo da se održi na vlasti.

Pored toga pokušava da „skroji“ po svom i Livno, odnosno Goražde, a „svezao je barjake“ i sa Orašjem.

-Beus želi da vrati Ilju Dominkoviću na nogometnu scenu pošto-poto jer bi ovaj njega slušao, a zauzvrat bi imao garanciju da neće biti gonjan za sve ono što je radio u trojnom Predsjedništvu Nogometnog saveza kao član i bavio se duplim ugovorima o TV pravima i kriminalom. Tako Beus ne obrćući se oko sebe želi da poništi Skupćinu NS Srednjobosanskog kantona na kojoj su za državni Savez predloženi Slaven Garić i Ivan Frljić u ime Hrvata, a za NS Federacije Naim Basara i Midhet Sarajčić u ime Bošnjaka – kaže naš izvor koji je želio da ostane anoniman.

Ivan Beus je došao na vlast u FS BiH kao jedan od čestorice članova Komiteta za normalizaciju 2011. godine.

-Možete zamislit, istisnuo je iz svih pora Seada Kajtaza legendu Veleža i Mostara da bi opstao i održao se na mednoj rijeci i položaju. Gdje su danas legende Ivica Osim, Duško Bajević, taj isti Kajtez? Beus je spreman i na rat između hrvatskih nogometnih komponenti, da sruši sve samo da on prođe – dodaje naš izvor.

Kako sada stvari stoje baš će biti fudbalskog rata između Hrvata. Izbori u FS BiH su u decembru, do tada „županijska komponenta“ vodi borbu između patriota i izdajica.

sportdc.net