SAD, koje vode džihad protiv čitavog svijeta, iz geopolitičkih razloga spojile su se sa džihadistima islamskog porijekla na Balkanu i pomažu džihadu da ovlada ovim regionom, rekao je profesor Emil Vlajki u Beogradu na promociji svoje knjige “Američko-islamski antisrpski džihad”.
Vlajki je ukazao da se američki liberalni fundamentalizam suštinski ne razlikuje od islamskog fundamentalizma jer “i jedni i drugi žele da zavladaju svijetom”, osim što jedan ima svjetovnu, a drugi religijsku osnovu.

On je ocijenio da je u suštini nenormalno to što, u jednom trenutku “dva džihada koja su inače suprotstavljena, odjednom kooperiraju na nekim područjima”, kao što je Balkan, jer kako je primijetio, “Amerikanci na drugim mjestima po svijetu ubijaju muslimane kao muhe”.

“Nastojao sam istaći u knjizi apsurd na koje sve načine Amerikanci ili američka fundamentalistička ideologija zajedno sa islamskom fundamentalističkom ideologijom praktično islamiziraju Balkan”, rekao je Vlajki.

On je upozorio da se Balkan islamizira i ocijenio da je “stvar daleko ozbiljnija nego što se misli”, jer na teritoriji Srbije ima nekoliko islamiziranih područja – Kosovo i Metohija, Raška, Preševska dolina.

Vlajki je izrazio čuđenje što se u Srbiji to ne vidi i što o tome “nema javnog glasa”.

Prema Vlajkiju “Balkan se islamizira punom parom”, a to se radi iz tri moguća razloga – jedan bi bio da Amerika dokaže da nije neprijateljski nastrojena prema islamu, drugi jer želi da destabilizuje Evropu, a treći bi mogao biti “priprema za nekakav sveti rat”.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Miroljub Jeftić rekao je da džihad koji se vodi na ovim prostorima jeste protiv naroda na Balkanu i da ga “čak ne vode ni muslimani, nego SAD u korist muslimana, što je suludo, nenormalno i potpuno tačno”.

On je ocijenio da SAD time čine neprijateljski akt protiv samih sebe i “čine sve da nestanu one same i čitava judeo-hrišćanska civilizacija, jer ne razumeju evro-islamski svet”.

Recenzent knjige DŽevad Galijašević ocijenio je da se u Beogradu zanemaruje mnogo toga kada se govori o ozbiljnosti terorističke prijetnje koja dolazi iz BiH.

“Misli se da je to nekakva dnevno-politička optužnica koja se ispisuje Bakiru Izetbegoviću ili njegovoj SDA ili njegovom ocu Aliji Izetbegoviću”, rekao je Galijašević.

On je upozorio da BiH “onako kako su je vidjeli SAD i dinastija Izetbegović” jeste zemlja koja mora biti pod islamističkim kišobranom koji, bez obzira na to kog porijekla – sunitskog ili šiitskog, podrazumijeva terorizam kao sredstvo borbe, izgradnju vojnih kampova, terorističkih naselja i učešće u svjetskom džihadu.

Govoreći o geopolitičkoj dimenziji džihada i ulozi SAD, Galijašević je zaključio da je Amerika, kroz sve islamističke terorističke grupacije, uključujući “Islamsku državu”, “u stvari sebi izabrali protivnika, koji je od njih naučno, tehnološki, civilizacijski inferiorniji i sa kojim mogu da se bez posljedica po svoje društvo bore do kada hoće i ostvaruju svoje geopolitičke ciljeve”.

“Upravo je džihad taj instrument manipulacije vjerskim osjećanjima muslimana, a tehnička i svaka druga superiornost SAD je dovela do toga da čitav islamski svijet posljednjih stotinu godina upravo gubi resurse i kontrolu nad svojim teritorijama i ima prisutne velike sile koje ne dozvoljavaju da postanu svjesni na koji su način izmanipulisani”, rekao je Galijašević.

“Američko – islamski antisrpski džihad” Emila Vlajkija u izdanju izdavačke kuće “Filip Višnjić” iz Beograda, biće promovisan i večeras na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

SRNA