Cilj Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za Donju Gradinu je da od zaborava sačuva istinu o stradanju Srba, Јevreja i Roma u koncentracionom logoru Јasenovac.

Zadatak Odbora je da objedini aktivnosti u vezi sa Donjom Gradinom i pokrene što bržu realizaciju izgradnje Memorijalnog centra i usvajanja Deklaracije o genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima koji je počinila NDH u Drugom svjetskom ratu. Dok Odbor priprema aktivnosti, u Јavnoj ustanovi Spomen područje “Donja Gradina” i dalje prikupljaju fotografije i dokumente kao dokaze stradanja u zloglasnom logoru Јasenovac.

U Spomen području “Donja Gradina” prikupili su stotine fotografija jasenovačkih žrtava, predmeta i dokumenta koji svjedoče o zvjerskim zločinima u Јasenovcu, za vrijeme NDH. Odziv je bio više nego dobar, a cilj je sačuvati od zaborava istinu o stradanju Srba, Јevreja i Roma.

– Građa koju mi dobijemo je jako značajna, to je istorijski dokument. Nema veze da li je u pitanju predmet ili fotografija koje mi čuvamo i koje ćemo prezentovati putem izložbi ili raznih publikacija – ističe kustos-istoričar u Spomen području “Donja Gradina”, Dejan Motl.

Prikupljena svjedočanstva trebalo bi da zauzimaju počasno mjesto u muzeju budućeg Memorijalnog centra. Među predmetima je i sjekira kojom su ubijane jasenovačke žrtve, a koja je pronađena u rijeci Savi.

– Najmanje se ubijalo iz vatrenog oružja. Ta sjekira je isto korišćena kao oružje za ubijanje – kaže Motl.

Odbor Narodne skupštine Republike Srpske za Donju Gradinu, prvi je slučaj da je jedan zakonodavni organ na prostoru bivše Јugoslavije formirao jedan takav odbor. Izgradnja Memorijalnog centra zbog žalbi na projekat, trenutno je zaustavljena.

– Odbor će pokušati da to stavi na dnevni red i da ubrza izgradnju Memorijalnog centra, jer ljudi zaslužuju da spoznaju istinu o stradanju srpskog naroda – ističe Darko Banjac, predsjednik Odbora.

Odbor nastoji da vrati Donju Gradinu u okvire institucija i objedini aktivnosti u vezi sa ovim Spomen-područjem. Svi koji žele učestvovati u prikupanju muzejske građe, mogu pozvati ovu ustanovu na telefonski broj 052/446-031.

RTRS