Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da odbijanje predsjednika SDS-a Vukote Govedarice da se sastane sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom predstavlja sasvim jasnu potvrdu da SDS neće mijenjati svoju politiku po kojoj su interesi funkcionera te stranke u zajedničkim institucijama BiH važniji od interesa građana Srpske.

To što Govedarica trči u zagrljaj Bakiru Izetbegoviću, a bježi od Dodika, suština je politike koju su u protekle dvije godine u Sarajevu demonstrirali SDS i takozvani Savez za promjene. Tu politiku SDS-a, koja ćuti i odobrava Izetbegovićeve opasne pokušaje urušavanja institucija Republike Srpske ili poltroniše i aplaudira njegovim radikalnim stavovima, građani Srpske kaznili su na proteklim lokalnim izborima. Očekujem da će se to desiti i na svakim sljedećim izborima jer SDS ne sluša narod, već u Sarajevu gleda svoja posla i štiti interese svojih funkcionera”, naglasio je Košarac u izjavi Srni.

Prema njegovim riječima, poruke građana sa proteklih lokalnih izbora nije razumio ni Bakir Izetbegović, kome je primarna meta i dalje Republika Srpska.

“Građani Federacije BiH poručili su Izetbegoviću da ne žele sukobe i konflikte sa Republikom Srpskom. On, međutim, nastavlja po starom i po onome što izjavljuje jasno je da će i u narednom periodu pokušavati da svoju punu kontrolu nad pravosudnim institucijama u Sarajevu iskoristi za nove napade na institucije Republike Srpske”, upozorio je Košarac.

On je ocijenio da se Bakir Izetbegović i dalje kreće u političkom krugu kojeg je “Islamskom deklaracijom” omeđio njegov otac Alija, ali i dodao da značajan dio krivice za opasne Izetbegovićeve poteze snosi i SDS, čiji su se funkcioneri pridružili lideru SDA u korištenju zajedničkih institucija u Sarajevu za urušavanje dejtonskih nadležnosti i institucija Republike Srpske.

“Sve dok je siguran da u SDS-u i strankama takozvanog Saveza za promjene ima partnere u Savjetu ministara i drugim zajedničkim institucijama u Sarajevu, Bakir Izetbegović će raditi ovo što radi – koristiće svoju poziciju da i u zemlji i u inostranstvu napada Republiku Srpsku, dok mu u prvom redu stranačkih sastanaka sjede Naser Orić i brojni drugi likovi odgovorni za zločine nad srpskim narodom”, zaključio je Košarac.

Izvor: SRNA