Vojnopolitički analitičar Gostimir Popović izjavio je da južno krilo NATO-a, odnosno njegov mali segment, na neprimjeren i nekorektan način vrši jesenju propagandnu ofanzivu na Republiku Srpsku sa negativnim posljedicama.

– Niži oficiri južnog krila NATO-a su počeli svoju jesenju ofanzivu po Republici Srpskoj sa bilbordima, sa plaćenim medijskim aktivnostima i sa pritiskom na ljude da je to jedina organizacija na svijetu u koju treba da se ulazi, utrčava ili ugurava – rekao je on.

Popović je naglasio da oni koji rade takve aktivnosti nikako da kažu da NATO nije ni razvojna, ni ekonomska, ni humanitarna, nego jedna vrlo snažna militaristička organizacija koja je ovdje samo pravila nered.

Govoreći o globalnom stanju u Sjevernoatlantskom savezu, Popović je istakao da su izbori u SAD, koji su maltene uzdrmali cijelu planetu, uzdrmali i NATO i mnoge činovnike nižeg nivoa u okviru tog Saveza, a posebno one koji “planiraju i realizuju nered po planeti”.

On je u tom kontekstu podsjetio i na rječi generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga po kojima je sada bezbjednosni sistem u opasnosti.

– Međutim, ako /Donald Tramp/ nastavi sa realizacijom svojih predizbornih obećanja, jeste u opasnosti, ali NATO kao organizacije koja ne služi bezbjednosti, te ako realizuje svoja obećanja moguće je da ta organizacija prestane da se bavi izazivanjem globalnih nereda – naveo je Popović.

Prema njegovim riječima, to je ključna globalna dilema i ključno globalno pitanje koje će se rješavati do 20. januara /dana inauguracije predsjednika SAD/ , tako da je NATO savez u nekoj vrsti panike, jer će mnoge aktivnosti da se stave “pod led” ili će nestati.

Popović je naglasio da bi sada bilo dobro kada bi mali sistemi podržali takva događanja, ali je za to mala vjerovatnoća, jer mnogi vide svoj opstanak u okviru Nato.

– Tako je sada globalna bezbjednosna dilema opstanak NATO-a ili ne, odnosno ako opstane imamo i dalje nered na planeti, a ako se nestane ili se bitno promjeni, onda možemo očekivati pozitivne pomake ka globalnom miru – smatra Popović.

Izvor: SRNA