Srpski narod mogao bi da ostane bez ikakvog uticaja u Institutu za nestala lica BiH, jer Bošnjaci nastavljaju uzurpiranje funkcija koje pripadaju Srbima, upozoravaju predstavnici porodica nestalih Srba.

Predstavnici porodica nestalih Srba navode da bi aktivnosti u Institutu za nestala lica BiH mogla da dovedu do toga da procedura izbora članova Kolegijuma direktora iz reda srpskog naroda bude obavljena mimo zakona, piše “Glas Srpske”.

Time bi Srbi ostali bez bilo kakvog uticaja na donošenje odluka u Institutu za nestala lica koji je i do sada imao maćehinski odnos prema potrazi za nestalim Srbima.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić rekao je da se Mirko Okolić povukao iz privremenog Upravnog odbora Instituta za nestala lica, a da je njegovu poziciju predsjedavajućeg Upravnog odbora preuzeo predstavnik Međunarodne komisije za traženje nestalih Momir Škiljević iako za to ne postoji neophodna odluka Savjeta ministara BiH.

“Umjesto Okolića za sada nije imenovan niko iz reda srpskog naroda, tako da Srbi trenutno nemaju svog predstavnika u Upravnom odboru Instituta za nestala lica”, naglasio je Mandić, koji je i član Savjetodavnog odbora Instituta.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da su predstavnici porodica nestalih obavijestili srpske predstavnike u bivšem i sadašnjem sazivu Savjetodavnog odbora da treba da budu konsultovani i da je neophodno izvršiti zakonitu izmjenu predsjedavajućeg privremenog Upravnog odbora.

Mitrović, koji je član Savjetodavnog odbora, istakao je da bi u članstvo novog Kolegijuma direktora trebalo bi da bude izabran predstavnik srpskog naroda koji će obezbijediti ubrzanje procesa traženja nestalih Srba, koji je u potpunom zastoju.

Izvor: Srna/RTRS