Poslanik Predstavničkog doma BiH i član zajedničke Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić objasnila je, gostujući u Dnevniku 1 RTRS-a, specifičan slučaj koji je vezan za ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i odluci o zabrani ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH.

Ona je objasnila spregu između ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, direktora Službe sa poslove sa strancima BiH i direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice.

“Dugo godina Mektić je bio direktor Službe sa poslove sa strancima BiH i on je ostavio totalno nesređeno stanje u toj oblasti. Pa danas kad nekog pitate kako ćete nekoga staviti na crnu listu i zabranite mu ulazak u BiH, nećete imati potpunu jasnu isntrukciju. To je tako namjerno urađeno, da bi se moglo manipulisati. Zato je on svom stranačkom kolegi, Slobodanu Ujiću, koji je direktor Službe sa poslove sa strancima objasnio šta treba da uradi kad je u pitanju Prilepin. Ujić je, po toj nekoj proceduri podnio zahtjev Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH koja jedina to treba da uradi. Ona je vjerovatno na zahtjev Mektića i dobro informisana od strane Mektića šta treba da uradi. Ona je i uradila svoj “posao”, na osnovu čega je Ujić donio rješenje o zabrani ulaska”, istakla je Majkić.

Ona naglašava da se tu Mektić ne vidi na izgled, ali da su na svim stranama njegovi tragovi.

RTRS