Skupština grada Prijedora uputiće Narodnoj Skupštini Republike Srpske zaključke kojima su odbornici izrazili zabinutost zbog planirane prodaje rudnika „Ljubija“ i njenog uticaja na stanje u privredi.

Pored toga, traže da NSRS da garanciju da će se nastaviti esploatacija rude na području Prijedora, kao i da će se održati trenutni broj zaposlenih u “Arselor Mitalu”, te zaposliti novi radnici u rudniku „Ljubija“.

Nakon izlaganja gradonačelnika Prijedora, Milenka Đakovića, odbornici SNSD su imali primedbu na reč „zabrinutost“ u prvoj tački. Odbornik SNSD Dragoslav Kabić izjavio je u ime kluba da traže da se ova reč zameni drugim terminom.

– Reč „zabrinutost“ prejudicira da je pogrešna odluka Vlade RS o prodaji državnih akcija u rudniku „Ljubija“- objasnio je Kabić.

Tokom glasanja bili su suzdržani i na predlog SDS da se odbornicima obrati direktor “Arselor Mitala” Prijedor, Mladen Jelača, kako bi im pojasnio tehničke elemente ponuda kupaca. Pored šest odbornika SNSD, tokom izjašnjavanja o ovom predlogu bio je suzdržan i jedan odbornik Socijalističke partije. Ipak, sa 19 glasova za, Jelača se obratio prijedorskim odbornicima.

Nakon pauze, podele među odbornicima nije više bilo. Odbornici SNSD su se usaglasili da podrže predloženi zaključak.

Predsednik gradskog odbora SNSD Prijedor i zamenik gradonačelnika Prijedora, Drago Tadić, nakon pauze je poručio da zaključak u celosti podržavaju, ali da je suština da poslovanje “Arselor Mitala” neće biti ugroženo, kao ni budućnost njegovih 850 radnika.

– “Mital” i dalje ostale većinski vlasnik sa 51 odsto udela u zajedničkom preduzeću sa RŽR “Ljubija”. Oni imaju većinu u Upravnom odboru, od pet članova imaju tri predstavnika; tu je direktor Železare Zenica, predstavnik “Mitala” iz Luksemburga i njihov predstavnik iz Londona – poručuje Tadić.

Skupština Prijedora, zatražila je jednim od zaključaka i da se iz prodaje izuzmu nepokretnosti i lokacije koje su u vlasništvu rudnika “Ljubije”, a koje su od značaja za grad Prijedor. To su lokacije Suhi Prijedor, Baltine Bare, Rudnička ulica, Zelena pijaca, parking kod stadiona, Rudarski fakultet i Rudarski institut, kao i nekretnine i lokacije Crna dolina, Čejreci i Hambarine.

Đaković je podsetio da je izuzimanje iz prodaje ovih lokacija i objekata lokalna uprava tražila pre godinu dana, ali da nije dobila nikakav odgovor.

– Pozivam poslanike da građanima i gradu Prijedoru daju garanciju za sigurnost daljeg poslovanja “Mitala” i “Ljubije”, da se obezbedi dalje zapošljavanje i istraživanje prijedorskog bazena, jer smo uvereni da ovde postoje i druga nalazišta rude – zaključio je Đaković.

Trka s autsajderima

Direktor “Arselor Mitala” Mladen Jelača u obraćanju odbornicima Skupštine Prijedora istakao je da se svetska kompanija u proizvodnji čelika takmiči za kupovinu „Ljubije“sa potpunim autsajderima.

– Mi smo razgovarali sa predstavnicima “Izrael Investmenta” i došli do zaključka da oni nemaju nikakvo znanje, iskustvo i reference iz rudarstva. Pitanje je da li oni uopšte mogu pokrenuti proizvodnju – zaključuje Jelača.

EuroBlic