Na području Prijedora maloljetnička delinkvencija posljednjih godina je u padu, kao i broj maloljetnih prestupnika, a to je posljedica kvalitetne prevencije u svim sektorima uključenim u borbu protiv ove pojave, ocjena je učesnika Foruma za bezbjednost u zajednici grada Prijedora.
“I podaci prijedorskog Centra za socijalni rad i podaci policije i podaci dnevnog centra za djecu u riziku pokazuju dobre trendove u ovoj oblasti, a i sam Forum se od osnivanja prije 14 godina redovno bavi prevencijom maloljetničke delinkvencije i daje joj znatan doprinos”, rekao je zamjenik predsjednika Foruma Draško Đenadija.

On je podsjetio da institucije nadležne za suzbijanje maloljetničke delinkvencije imaju protokol o saradnji u ovoj oblasti, da su znatan doprinos dale i psihološko-pedagoške službe u školama, evidencija prestupnika, kao i Udruženje žena “Nada” koje od 2012. godine vodi dnevni centar za djecu u riziku u Prijedoru.

“To su djeca iz nefunkcionalnih porodica, bez jednog ili bez oba roditelja, žrtve nasilja u porodici i djeca roditelja ovisnika o drogi ili alkoholu, dakle djeca sklona devijantnim pojavama, asocijalnom ponašanju i delinkvencija, a rezultat rada centra je da među samim štićenicima nema počinilaca prekršaja i krivičnih djela”, dodao je Đenadija.

Član Foruma iz Policijske uprave /PU/ Prijedor Zoran Inđić rekao je da policija realizuje svoj plan preventivnih aktivnosti na suzbijanju maloljetničke delinkvencije u osnovnim i srednjim školama u Prijedoru.

Prema njegovim riječima, u martu je o temi bezbjednosnih rizika i opasnosti korištenja društvenih mreža predavanjima u 10 škola prisustvovalo 295 učenika, osam roditelja i 15 prosvjetnih radnika, a o temi negativnosti korištenja narkotičkih sredstava održano je šest predavanja u tri škole za 262 učenika, 12 roditelja i 12 prosvjetnih radnika.

Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora je neformalno, savjetodavno tijelo sastavljeno od tridesetak članova institucija, ustanova i organizacija koje se sastaje svaka dva mjeseca da razmotri bezbjednosnu situaciju, otvori pitanja novoidentifikovanih problema, uputi apele putem medija, te proslijedi svoje prijedloge i zaključke nadležnim organima.

Foto arhiva