U narednom periodu biće dosta riječi o ulozi Vilijama Vokera i posljedicama njegovog izvještaja, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vidjećemo sve naše pravne mogućnosti da postavimo pitanje legitimiteta i legaliteta odluka koje su donošene po tom pitanju, pa ćemo onda da vidimo i kolika je šteta Srbiji naneta na takav način, istakao je premijer Vučić.

O problemima u dijalogu s Prištinom, evropskom putu Srbije i podršci Evropske unije Srbiji u oblasti ekonomije premijer Aleksandar Vučić razgovarao je sa evropskom komesarkom Elžbijetom Bjenkovskom. Uz konstataciju da je Srbija kredibilan partner Unije, premijer Srbije joj je prenijeo zabirnutost da će poruke i ideje o stvaranju takozvane “Velike Albanije”, koje dolaze iz Prištine, ugroziti regionalnu stabilnost.

Ponovno aktiviranje Vilijama Vokera, ovoga puta, sa otvorenim zalaganjem za takozvanu “Veliku Albaniju”, za predsjednika srpske Vlade nije najveći razlog za strah, jer, smatra, ta ideja ne može da bude realizovana. Ipak, ocjenjuje da takva neodgovorna izjava može da izazove nestabilnost, što bi moglo da dovede i do tragičnih ishoda. Mnogo teže posljedice po Srbiju, napominje, Voker je izazvao izvještajem o Račku prije 18 godina.

“Na osnovu njegove odluke, što ljudi zaboravljaju, donesena je odluka, dirketna odluka o agresiji i napadu na SRЈ, dakle, prije svega na Srbiju, manjim dijelom na Crnu Goru, i istovremeno kao posljedica rezultata agresije, u 2008. godini donesena je odluka o priznanju od velikog broja zemalja u svijetu tzv. nezavisnosti Kosova. To su dvije strašne posledice koje su rezulatat rada Vilajama Vokera”, rekao je Vučić.

Podsjeća na ulogu Vokera krajem 90-ih na Kosovu i Metohiji, koju je, ocjenjuje, njegova posljednja izjava u potpunosti razjasnila.

“Dakle, nekadašnjeg agenta CIA koji je doveden za šefa verifikacione komisije OEBS-a. Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju je dovela čovjeka koji je imao jasne planove stvaranja velikoalbanske države i koji se služio neistinama, lažima i falsifikatima da bi se taj politički cilj ostvario. Danas je to poslije ove njegove izjave potpuno jasno. I nije pitanje da li je on danas penzioner ili nije, baš me briga šta je on danas i šta će on da bude sutra, on je ovim pokazao šta je bio prije 20 godina”, istakao je premijer Srbije.

O ulozi Vilijama Vokera i posljedicama njegovog izvještaja, poručuje premijer, biće dosta riječi u narednom periodu. Obraćanje ministarke pravde pred Ujedinjenim nacijama sljedeće nedjelje je, kaže, tek početak.

Vučić kaže da će se o ovome govoriti i pred mnogim međunarodnim forumima.

“Vidjećemo sve naše pravne mogućnosti da postavimo pitanje legitimiteta i legaliteta odluka koje su donošene po tom pitanju, pa ćemo onda da vidimo i kolika je šteta Srbiji nanesena na takav način, materijalna šteta, i šteta u životima ljudi, pa neko za to mora da bude kriv, neko mora da odgvoara, da li ćemo na to da čekamo godinu ili deset, potpuno je svejedno. Uvjeren sam da će u budućnosti biti prilika da nešto dobijemo zauzvrat što će moći koliko toliko da zacijeli naše veoma, veoma teške rane koje su nastale na osnovu stravičnih laži”, rekao je premijer Srbije.

Izvor: RTS