Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj /NALED/ dala je pozitivan izvještaj Gradu Prijedoru kada je riječ o kvalitetu poslovanja po zahtjevima investitora, nakon nadzorne provjere BFC sertifikata za povoljno poslovno okruženje u gradskoj administraciji.
NALED je potvrdio da je Grad Prijedor značajno napredovao od prošle godine kada je resertifikovan BFC standardom.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je tim povodom da je ova lokalna zajednica na putu daljeg razvoja administrativnih procesa i unapređenja rada sa investitorima.

“Ovo je potvrda da se stalno razvijamo i unapređujemo, odnosno da otklanjamo nedostatke, a rezultat rada podrazumijeva odlučnost svih u gradskoj administraciji da građanima budemo servis kakav zaslužuju, a da investitorima pružimo povoljno poslovno okruženje”, rekao je Đaković na konferenciji za novinare.

On je dodao da je Prijedor prva lokalna uprava na području Republike Srpske, odnosno BiH, koja je uvela novi standard upravljanja kvalitetom BAS EN ISO 9001:2015.

“Sada smo i prva lokalna uprava koja već drugi put ulazi u proces resertifikacije BFC, što podrazumijeva održavanje ovog standarda i svih propisanih zahtjeva u prethodnih šest godina”, rekao je Đaković.

On je dodao da ocjene iz izvještaja NALEDA jasno govore o radu uprave i koliko napora ulaže da Prijedor, kao razvojno orijentisani grad, postiže rezultate koji ga čine konkurentnim u odnosu na gradove u regionu.

“BFC je priznanje mreže jugoistočne Evrope i to dovoljno govori kada kažemo da smo u procesima dalje recertifikacije jedini na ovim prostorima”, rekao je Đaković.

Vođa tima za BFC sertifikat Mirjana Ostojić rekla je da je okosnica ove nadzorne provjere bila na lokalnom razvoju i infrastrukturnim projektima.

“BFC ima 12 kriterijuma i 87 potkriterijuma koje smo bili dužni ispuniti i dokazati u definisanom periodu. Nadzor je potvrdio unapređenje procesa i ispunjavanje zahtjeva po kriterijumima propisanim u oblasti jačanja kapaciteta administracije koja treba ispuniti zahtjeve privrednika, starih i novih investitora”, rekla je Ostojićeva.

Grad Prijedor je u procesu BFC-a od 2013. godine, a u proces resertifikacije ulazi već drugi put, što je specifično za lokalne zajednice iz Republike Srpske, odnosno BiH.