Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da je grad prošao treću sertifikaciju za BFC standard povoljnog poslovnog okruženja.
“Naglašavam da je Prijedor prvi grad u BiH koji je dobio ovaj prestižni sertifikat namijenjen gradovima i opštinama sa povoljnim poslovnim okruženjem”, rekao je Đaković na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Prijedor je prvi u Republici Srpskoj i među prvima u regionu treći put resertifikovao ovaj standard, ispunio 90 odsto zahtjeva BFC standarda i realizovao 100 odsto sve eliminacione kriterijume.

“U ocjenjivanju je istaknuta prednost našeg grada u odnosu na sve ostale u Srpskoj i BiH, a to je uvođenje elektronske uprave. Iako je jedan od uslova politička stabilnost, svi zaposleni uložili su dodatne napore da se kontinuiranim radom prevaziđe neharmonična komunikacija u Skupštini grada”, naglasio je Đaković.

On je najavio da su naredni ciljevi uvođenje naprednog komunikacionog sistema e-građanin i uvođenje softvera za upravljanje imovinom grada, te da će pored tradicionalnih industrija, grad paralelno razvijati i digitalne.

“Ovo je konkretna potvrda gradu da je prvak regiona u oblasti privrednog razvoja, razvoja infrastrukture i stvaranju ambijenta za privlačenje direktnih investicija”, istakao je Đaković.

Vođa tima za BFC sertifikaciju Mirjana Ostojić podsjetila je da je u ovaj proces Prijedor uljkučen od 2013. godine i da se grad smatra pionirom BFC-a i od NALED mreže koja je u regionu nadležna za ovaj proces.

“Malo je gradova koji su pristupili trećoj resertifikaciji. Ona je specifična jer je riječ o novom standardu koji je nedavno izmijenjen i sada nam ovaj sertifikat vrijedi tri godine uz redovne kontrole koje ćemo imati”, istakla je Ostojićeva.

Ona je dodala da je BFC standard skup alata koji omogućavaju jedinici lokalne samouprave da pruža bolje usluge svojim građanima, privredi i javnom sektoru.

Agencije

Foto: prijedorgrad.org