Na desetodnevno banjsko-klimatsko liječenje u Banju Vrućicu kod Teslića krenulo je jutros 120 članova Udruženja penzionera grada Prijedora.
Predsjednik Udruženja Slobodan Brdar rekao je za Srnu da je to već uhodana šema koja traje više od decenije, da prijedorski penzioneri, posebno oni sa nižim primanjima i lošijeg zdravlja, odlaze u banje sa određenim pogodnostima.

“Riječ je o pomoći Grada Prijedora, tako da penzioneri plaćaju 30 odsto od ukupne cijene desetodnevnog boravka od 500 KM, što iznosi 156 KM i po ovoj pogodnosti je naše udruženje postalo prepoznatljivo u Republici Srpskoj”, dodao je Brdar.

On je dodao da će udruženje ove godine u banje uputiti oko 300 penzionera, a osim Banje Vrućice, gdje će otići još jedna grupa od oko stotinu penzionera, grupa od 80 penzionera već je završila desetodnevni aranžman u Banji Mlječanici.

“I ove godine smo poštovali princip da u banje idu penzioneri lošijeg zdravstvenog stanja i sa malim penzijama, ali i oni koji u posljednjih pet godina nisu koristili ove pogodnosti besplatnog banjskog liječenja”, rekao je Brdar.

Na osnovu raspoloživih budžetskih sredstava od 220.000 KM, koliko je ove godine grad Prijedor namijenio za rad Udruženja penzionera, za ovakav vid zaštite izdvojeno je 100.000 KM, dok će ostatak biti namijenjen za jednokratne novčane pomoći, nabavku ogrevnog drveta i organizaciju izleta.

Organizovan odlazak prijedorskih penzionera u banje Srpske završava se 20. jula, kada će u Banju Vrućicu krenuti posljednja grupa penzionera. U Prijedoru ovu pogodnost banjsko-klimatskog liječenja do sada je koristilo više od 3.000 članova Udruženja penzionera.