Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da su mjere koje je Hrvatska uvela protiv Srbije, prije svega političke mjere, na koje Beograd treba adekvatno da reaguje jer nereagovanjem “samo priziva nove nesreće”.

“Ako prelazimo preko poniženja i udara na naše nacionalne interese, onda ćemo samo doći do toga da ti udari budu veći”, rekao je Anđelković za “Sputnjik”.

On je komentarišući najnoviji potez Zagreba – dvadesetostruko povećanje taksi za kontrolu proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU, naveo da ovakve poteze hrvatska javnost uvijek lijepo pozdravi, da oni dižu rejting političarima, a Hrvatska njima pokušava da Srbiji stavi do znanja da je Zagreb lider u regionu.

Anđelković je istakao da se nedavno u američkim i nekim zapadnim medijima pojavila “histerična poruka” da je Hrvatska “brana protiv ruskog uticaja” i dodao da Zagreb ovakvim mjerama, na neki način, to pokušava da potvrdi, predstavljajući Srbe kao “male balkanske Ruse”.

On je naglasio da je do sada Srbija imala probleme sa Hrvatskom na šta je EU reagovala jer je prije svega Berlin procjenjivao da mu ne treba nova kriza na Balkanu.

“Pogotovo kad je Srbija bila korisna u okviru takozvane migrantske krize i kada je radila ono što Berlin traži u većoj meri nego što je to činio Zagreb. Teško je reći da li će Brisel sada intervenisati, ali svakako treba `pokucati na ta vrata` kako bi naše mere, ako budemo prinuđeni da ih preduzmemo, delovale što odmerenije, i kako ne bismo ponovo bili predstavljeni kao faktor sukoba”, kaže Anđelković.

On je rekao da nije siguran da će Brisel nešto uraditi, ali da svakako, makar marketinški, treba da pokuša da tako riješi problem.

“U svakom slučaju, ne treba dugo čekati”, naveo je Anđelković.

Izvor: Srna/RTRS