Savjetnik za medije predsjednika Republike Srpske Pero Simić odbacio je navode pojedinih intelektualaca iz Beograda da buduća dekaracija o očuvanju srpskog naroda podsjeća na pripreme za rat, te ocijenio da se takve kritike iznose u želji da se Srbi ne opiru politici asimilacije i tihog etničkog čišćenja u nekim zemljama regiona.

U reagovanju na izjave beogradskog profesora Žarka Koraća i pisca Filipa Davida, kao i Ćamila Durakovića za list “Danas” povodom deklaracije, koju će donijeti Srpska i Srbija, Simić ističe da nikakvog rata nema niti će ga biti, pogotovo ne u Republici Srpskoj, niti oko Srpske.

“Želim da smirim profesora Koraća, koji, čim se pomenu Srbi ili njihova prava, malo, malo osjeća i predosjeća pripreme za rat”, naveo je Simić u odgovoru, objavljenom u ovom listu, uz napomenu da ne želi da polemiše sa “isfrustriranim Durakovićem, koje personalizuje ostrašćenog Izetbegovićevog bojovnika, kad god su Srbi u pitanju”.

On je dodao da profesor Korać može mirno da spava, za razliku od Srba, na primjer u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Federaciji BiH /FBiH/…

Podsjećajući na Koraćevu tvrdnju da deklaracija čak ima cilj da se ponovo stvori utisak da su srpski narod i njegova kultura ugroženi, iako, kako kaže, nema nikakvog objektivnog dokaza za to, Simić ističe da očigledno Korać dugo nije bio u Crnoj Gori, Hrvatskoj, FBiH…

“Zašto se profesor Korać i Filip David, recimo, boje najavljene deklaracije Srbije i Republike Srpske o opstanku srpske nacije i srpskog naroda, kada je ova inicijativa javna, ne predstavlja ništa novo i neosnovano, nego predstavlja unutrašnje pitanje srpskog naroda i njegovo suvereno pravo da kao narod odlučuje o svojoj sudbini?”, upitao je Simić.

On naglašava da deklaracija nema nikakve aspiracije za preuređenje država, što znači da nema mjesta nikakvoj uzbuni, niti paranoji.

“Onaj ko je protiv toga da Srbi, ma gdje se nalazili, žive po najvišim standardima, koji u duhu evropskih vrijednosti pripadaju nacionalnim zajednicama, zapravo je antievropski orijentisan”, istakao je Simić.

On je dodao da deklaracija prije svega treba da potvrdi stav o nedjeljivosti srpskog jezika i srpskog kulturnog prostora.

Ocijenivši da Korać i David i njima slični govore vokabularom prve generacije zapadnih aktivista i žale što im nikako ne polazi za rukom da prevaspitaju Srbe, Simić ističe da se oni u svojim javnim nastupima, kada je riječ o Republici Srpskoj i njenom predsjedniku Milorad Dodik, koriste neistinama, ‘izanđalim’ stereotipima i neutemeljenim frazama, koje navode na njihovu isključivost.

On je naveo da je jedna od njih je svakako ona koju je u listu “Danas” bez srama plasirao Korać, koji je naveo da predsjednik Srpske Milorad Dodik, koji se bavi deklaracijom, “ugrožava identitet Bošnjaka i Hrvata” u Republici Srpskoj.

“Zaobilaženje istine i odbacivanje argumenata u javnim istupima, sramno je za običnog građanina, a kamoli za jednog univerzitetskog profesora”, istakao je
Simić.

On je podsjetio da se u Republici Srpskoj poštuju osnovna ljudska prava, odnosno ljudsko dostojanstvo i pravo svakog čovjeka na slobodu i vlastiti identitet, a dokaz za to je da su po tri ministra u Vladi Srpske iz redova hrvatskog, odnosno bošnjačkog naroda, da su po jedan predstavnik iz tog naroda potpredsjednici Vlade, a predsjednik Vrhovnog suda je iz hrvatskog naroda.

Simić isitče da je Republika Srpska uređena Dejtonskim sporazumom i ima svoj ustav, zakone i demokratski izabranu vladu, koja poštuja prava svih svojih grđana.

“Očigledno da kritike i optužbe na račun Republike Srpske i Srba uopšte povodom deklaracije nisu strah Koraća ili recimo Davida da će Srbi ugroziti bilo čije interese, već u želji da se naš narod ne opire politici asmilacije i tihog etničkog čišćenja sa kojim se u nekim zemljama regiona, nažalost, i dalje suočava”, istakao je Simić.

Izvor: Srna/RTRS