Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković posjetio je danas izlagače na Festivalu narodnih zanata Rusije koji je otvoren na malom gradskom trgu.
Đaković je izrazio zadovoljstvo što su prijatelji iz Rusije ponovo došli u grad na Sani da Prijedorčane bliže upoznaju sa bogatstvom ruskih umjetničkih vještina.

“Građani i svi gosti koji su ovih dana u našem gradu imaju priliku da pogledaju razne eksponate. Naši gosti su rado došli da predstave svoj rad i raznoliku tradiciju Rusije na jedinstven i zanimljiv način”, rekao je Đaković.

Organizator festivala je Udruženje narodne umjetnosti i zanatstva iz Sankt Peterburga i Lenjingradske regije “Dvorana zanata”, a domaćini Turistička organizacija i grad Prijedor.

Izlagači iz Rusije predstavljaju u Prijedoru stare umjetničke zanate koji su traženi dio ruske istorije.

Na desetak štandova izložene su ruske babuške, razne vrste marama, kapa, šubara, vunenih čarapa, srebra, igračaka od stakla i drugih tradicionalnih ruskih predmeta.

Nakon Srbije, gdje se ovaj festival održava već sedam godina, ove godine po prvi put se organizuje u Republici Srpskoj, uz podršku Turističke organizacije Srpske.

Festival narodnih zanata Rusije biće otvoren do 25. septembra.