Odbornici Skupštine grada Prijedora donijeli su danas odluku o pristupanju grada udruženju “Gradonačelnici za mir”, koje želi da 2020. bude godina konačne eliminacije i ukidanja nuklearnog naoružanja iz svakodnevice.

– Mi kao grad treba da damo podršku toj inicijativi koju podržava veliki broj gradova, a pogotovo što u sjećanju imamo ratove sa naših prostora i posebno zbog ideje o ukidanju atomskog naoružanja koje masovno uništava prvenstveno živu silu – rekao je gradonačelnik Milenko Đaković.

On je istakao da je dio ove organizacije postalo 7.417 gradova iz cijelog svijeta, među kojima je nekoliko gradova i opština iz BiH, sa tendencijom daljeg rasta.

Osim grada Prijedora, poziv za pristupanje u ovo udruženje iz BiH dobili su Bijeljina, Doboj, Zvornik, Istočno Sarajevo, Trebinje, Tuzla, Mostar, Goražde, Cazin, Bihać, Livno, Široki Brijeg i Brčko distrikt.

U pozivu za pristupanje grada Prijedora ovom udruženju navodi se da je opšte poznato da su Hirošima i Nagasaki gradovi koji su 1945. godine bombardovani atomskim oružjem, a da je želja udruženja da prikupi iskustva preživjelih stanovnika i predoči ih cijelom svijetu, da se ovako nešto ne bi ponovilo.

“Gradovi Hirošima i Nagasaki i danas osjećaju i žive sa posljedicama atomske bombe”, navodi se u pozivu.

Ove godine planiran je poziv na okupljanje i političkih predstavnika zemalja koje u svom programu naoružanja imaju i nuklearno oružje, da bi potpisali ugovor o zabrani nuklearnog oružja koji su usvojila UN.

Udruženje je osnovano 1982. godine na inicijativu Hirošime i Nagasakija, s ciljem uspostavljanja trajnog mira i saradnje gradova svijeta za zadatkom jačanja članstva i širenja mreže do konačnog ukidanja i eliminacije nuklearnog naoružanja.

Izvor: SRNA/RTRS