Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH biće održan ukoliko bude političkog jedinstva u Srpskoj po tom pitanju, rekao je predsjednik Republike Milorad Dodik. Odluka, kaže, nije suspendovana, a na opoziciji je da li će biti sprovedena – ako je podrže, referenduma će biti, poručio je Dodik.

Da li će biti suspendovana odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH? Predsjednik Srpske kaže da bi o tome prvo trebalo da razgovara sa opozicijom. Spreman je, kaže, da održi referendum, ali je uslov političko jedinstvo.

– Ako opozicija to javno podrži u parlamentu Srpske ili bilo kako, mi ćemo referendum provesti. U suprotnom ako opozicija kaže da neće mi to moramo da povučemo jer nemamo političkog jedinstva, jer opozicija bježi od toga. Samo neka kažu šta hoće. Ako kažu hoćemo, idemo na referendum. Ako kažu nećemo, ne idemo. Nudim im da izaberu sami – rekao je Dodik.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica poručuje Dodiku da se, kako kaže, ne krije iza opozicije.

– On se ponaša kao da odluka tek treba da bude donesena, a podsjećam da je donesena još 2015. godine. Neka se ne krije iza opozicije – kaže Govedarica.

Iz PDP poručuju da bi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH trebalo da bude održan za nešto više od mjesec dana, jer je odluka stupila na snagu. Navode da predsjednik Dodik ne može znati kako će se opozicione stranke izjasniti po tom pitanju, jer će to biti poznato kada do referenduma dođe.

Komentarišući poteze opozicije, Dodik je podsjetio na nerede koje su njihovi poslanici pravili u parlamentu Srpske. Pokušali su, kaže, da isprovociraju policiju, koja je taj dan stajala u hodniku Skupštine, ali u tome nisu uspjeli.

– Policija je radila časno i pošteno svoj posao i ja stojim iza toga. Јa stojim iza toga i to je u redu, neka se sad sa mnom obračunavaju. I drugi put će biti isto, pa neka pričaju šta hoće – rekao je Dodik.

Lider SDS-a Vukota Govedarica poručuje da o tome ne treba da odlučuje predsjednik Republike, već ministar unutrašnjih poslova. Uvjeren je da na ovakav način Dodik pokušava da zaštiti minista Dragana Lukača od odgovornosti.

– Neka mi neko kaže da li je bilo gdje u svijetu vidio da policija u skupštinu ulazi naoružana kratkim cijevima i bojevom municijom? Јa znam da je njihov cilj bio da mi napravimo loš korak i da budemo optuženi da smo imali namjeru da pravimo neku revoluciju – kaže Govedarica.

Šef bh. diplomatije Igor Crnadak poziva na dogovore. Smatra da se BiH nalazi na kritičnoj tački evropskog puta, zbog čega je vrijeme za zajedničku sjednicu Savjeta ministara BiH i vlada Srpske, Federacije i Brčko distrikta.

– Potrebno je da se na jednom takvom skupu, gdje sjede ljudi koji odlučuju o evropskom putu, pokaže političko jedinstvo, presijeku svi politički čvorovi i da se dođe do stava – kaže Crnadak.

Predsjednik Srpske kaže da je ovo možda i dobra ideja. Smatra da su se, kako kaže, oni u Sarajevu preigrali, i da je možda vrijeme da se pokuša uraditi nešto zajedničko.

– Savjet ministara nije vlada, ali možemo da održimo sjednicu. Možda bi to bila dobra ideja, ja ne bježim od toga. Mislim da su njihove akcije najviše štete njima samima nanijele i da je narod prepoznao da je njihova politika na nivou BiH bila izdajnička – kaže Dodik.

Dodik kaže da su stvari koje su tamo urađene nedopustive, posebno one vezane za Strategiju o saobraćaju, gdje je bilo pokušaja da se uvede termin “državni”.

– Neoprezni propusti ne mogu da se pravdaju, mora da postoji objašnjenje zašto su izdali ciljeve koje Srpska ima u BiH – poručio je Dodik.

RTRS