Сарајево - Шпирић - прес

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je danas u Sarajevu da je deklaracija o kriterijumima za definisanje trase budućeg auto-puta između Beograda i Sarajeva, koju je predložio zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Mladen Bosić iz SDS-a, podrška stavu Vlade Federacije BiH /FBiH/.

“Sramota je da SDS, koji ne učestvuje u radu Vlade FBiH, podržava stavove te vlade, a ne želi da čuje stav Vlade Redublike Srpske”, izjavio je Špirić novinarima.

On je istakao da je deklaracija danas bila bespotrebna i da će ona više da zaledi situaciju, a ne da pomogne u pregovaranju.

“Ovo je predizborna priča. Ovo je strogo politikantstvo od jednog ozbiljnog posla. Namjera nije dobra. Tu je osnovni problem”, ocijenio je Špirić.

On je istakao da ne vidi da će deklaracija bilo kome pomoći da se dođe do racionalnog rješenja.

Prema njegovim riječima, treba sačekati da entitetske vlasti kažu svoj stav o trasi auto-puta Beograd – Sarajevo.

“I za Koridor ‘Pet ce’ postignut je dogovor da će vlade entiteta na svojoj teritoriji izvoditi radove i nije bilo nikakvih problema”, podsjetio je Špirić.

On je je ukazao da u naslovu deklracije stoji odrednica “utvrđivanje kriterijuma”, a da u njoj nema nijednog kriterijuma.

Komentarišući Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru, Špirić je rekao da se tu pokazala sva nemoć domaćih institucija, da je BiH “pačija škola” i da samo instrukcije izvana mogu natjerati da se pišu amandmani na domaće zakonodavstvo.

“Uvažene su primjedbe OHR-a i međunarodnih institucija. To govori o niskom kapacitetu predlagača zakona, odnosno da BiH nema kapacitet da predlaže zakone u skladu sa evropskim standardima”, naglasio je Špirić.

Izvor: SRNA/RTRS