Za kratko vreme Darko Nestorović je fudbalski „zapalio“ Kuvajt, nekadašnji selektor mlade reprezentacije BiH doveo je svoj Al Arabi do trofeja u Liga kupu ove zemlje prekinuvši pobednički post koji je trajao kao večnost za sve u ovom poznatom klubu iz Kuvajt Sitija, petnaest godina.

Na tom velikom rezultatu lično mu je čestitao i Klarens Sidorf, bivši reprezentativac Holandije, igračka legenda Ajaksa, Sampdorije, Real Madrida, Intera i Milana, koji i danas nastpa za brazilski Botafogo. Tamnoputi fudbaler rođen u Paramaribu, na Surinamu posetio je Al Arabi i upoznao se sa evropskim načinom rada u jednom od najpoznatijih klubova Kuvajta.

-Klarens Sidorf je ne samo igračka i fudbalska, već i ljudska veličina. Ugodno smo ćaskali i razmenjivali razna iskustva ne samo u fudbalu već i životu. Predsednik kluba šeik Aziz Asur je insistirao da na sastanku budem i ja posle ostvarenog rezultata koji je Al Arabi toliko dugo čekao. S nama su bili i ostali članovi uprave, kao i igrači raznih kategorija. Sidorf je svojevrsni fudbalski ambasador, i danas je velika zvezda iako je na zalasku igračke karijere – istakao je u telefonskom razgovoru iz dalekog Kuvajta Darko Nestorović.

Bivši napadač zeničkog Čelika, Rada, Rijeke, Spartaka iz Subotice, te internacionalac u Grčkoj, Švedskoj, Norveškoj i Hong Kongu je već nekoliko meseci u Aziji i zadužen je za kompletnu struku u Al Arabiju. Postao je ljubimac ne samo šeika Aziza Asura i ostalih čelnika kluba već i fudbalera.

Koliko je fudbal popularan u ovoj azijskoj zemlji nabolje svedoči i podatak da su Nestoroviću na osvojenom pobedničkom peharu čestitali i treneri i igrači rivalskih klubova, a trener Al Arabija se našao na rukama svojih fudbalera i davao intervju kuvajtskoj državnoj televiziji.

-Euforija je bila zaista velika, radost nemerljiva, tek kadasa video ozarenost lica klpski čelnika,posebo šeika Aziza Asura bilo mi je jasno kakav smo rezultat ostvarili. Dogodilo se da je u ime FS Kuvajta upravo on uručivao pobednički pehar i rekao mi je, uz osmeh, da ne pamti kada je toliko bio srećan. Tek kasnije sam saznao i za podatak da petnaest godina nije bilo trofejne radosti u Al Arabiju, tako da je ovo svojevrsni istorijski uspeh kluba – dodao je Darko Nestorović.

Al Arabi je odigrao sjajno Liga kup Kuvajta, pogotovo što su na putu do trofeja savladana dva najbolja i najpoznatija kluba iz ove zemlje.

-Uspeh je još veći i draži kada se zna da smo u polufinalu sa 2:1 savladali Al Kuvajt, a u grandioznom finalu identičnim rezultatom i Al Kadisiju. Radi se o dve najbolje ekipe u Kuvajtu. Ostvareni rezultat je još značajniji kada se ima u vidu da smo pre samog takmičenja smatrani za autsajdera, pogotovo u duelima sa Al Kuvajtom i Al Kadisijom. Moram da kažem da smo tokom celog takmičenja imali veliku podršku naših vernih navijača koji su bili naš dvanaesti igrač i vetar u leđa – rekao je na kraju Darko Nestorović, „trenerski šeik“ iz Kuvajta.

Ako se po jutru dan poznaje Nestorovića će još dugo da greje fudbalsko sunce u Kuvajtu na neizbrisivom tragu…

Jedini iz BiH

U Kuvajtu radi dosta trenera iz Evrope, tu su i stručnjaci iz Srbije i Hrvatske, Nestorović je jedini strateg iz Republike Srpske i BiH.

-To je dodatni motiv da opravdam ukazano poverenje koje sam dobio u Al Arabiju. Inače, u Kuvajtu se igra dobar, brz i moderan fudbal, slovi za treniranje su izvanredni, infrastruktura sjajna, tako da se osećam fantastično – objasnio je Darko Nestorović.

Sportski žurnal/Slavko BASARA