Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković rekao je za RTS da intervju Bakira Izetbegovića, u kojem je rekao da se nada da će BiH priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ima veliku težinu.

Ističe da je Vučić mnogo uložio u odnose sa Bošnjacima i da je uvjeren da će odgovor Srbije biti ozbiljan i na liniji odgovorne politike.

Nikola Selaković je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je Bakir Izetbegović pokazao šta želi, osjeća i misli.

Naveo je da Izetbegović s jedne strane ne priznaje teritorijaljni integritet Srbije a s druge strane poteže sva sredstva za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH.

Selaković je podsjetio i da se Izetbegović, govoreći o Sandžaku, na najteži mogući način miješao u unutrašnja pitanja Srbije zaboravljajući da unutrašnje odnose u Srbiji ne uređuje međunarodni sporazum kao što je Dejtonski.

Nikola Selaković je podsjetio da je predsjednik Aleksandar Vučić u svakoj prilici isticao podršku teritorijalnom integritetu BiH, i onda kada mu to nije donosilo političke poene i da je izražavao spremnost da sasluša i razumije potrebe bošnjačkog naroda u BiH i u Srbiji.

Generalni sekretar predsjednika se osvrnuo i na izjave Saše Јankovića Slobodnoj Bosni da Vučić stvara lažnu krizu.

Ukazao je da se Vučić nije ni oglasio i da nije dao nijednu izjavu povodom intervjua Bakira Izetbegovića. Kako je rekao, predsjednik sve to teško podnosi jer je mnogo uložio u dobre odnose i u stvaranje povjerenja između dva naroda pa i sa samim Bakirom Izetbegovićem.

Selaković je ukazao da predsjednika boli i licemjerje međunarodne zajednice koja ima dvostruke aršine kada je u pitanju Srbija.

“Ono što ja najopasnije kod ovog intervjua jeste što on govori o pravoj namjeri jednog od predstavnika naših susjeda, da se ne poštuje teritorijalni integritet Srbije”, rekao je Selaković i dodao da nije važno da li Izetbegović to moće ili ne može da uradi.

Poručio je da je uvjeren da će odgovor Srbije biti ozbiljniji i na liniji odgovorne politike koju Srbija vodi.

Poručio je da su Izetbegovićeve izjave opasne i da bi trebalo razmisliti o svemu što je rekao. Dodao je i da se nada da će međunarodna zajednica reagovati ali je rekao da iskreno ne vjeruje da će se to dogoditi.

Nikola Selaković dodaje da je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao jasno i principijelno da neće prizanti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i dodao je da Srbija takav stav i odnos umije da cijeni.

LINTA: IZЈAVA IZETBEGOVIĆA NEPRIЈATELjSKA

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića “da se nada da će BiH priznati Kosovo” kao neprijateljsku, ali i očekivanu.
“Ta izjava je očekivana jer dolazi od onog koji zastupa veliku laž da je Srbija izvršila agresiju na BiH i zajedno sa Republikom Srpskom počinila tobožnji genocid nad bošnjačkim narodom”, naveo je Linta.

On je naveo da Izetbegovićev neprijateljski stav prema Srbiji podržava velika većina bošnjačkih političara i intelektualaca.

“Ne smijemo zaboraviti da se Bakir Izetbegović sa ostalim bošnjačkim političarima do posljednjeg daha zalagao za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid, kao i da je prije dvije godine dao punu podršku britanskom nacrtu rezolucije kojom su Srbi trebali biti osuđeni za nepostojeći genocid u Srebrenici od Savjeta bezbednosti UN”, podsjetio je Linta.

On navodi da je jasno da nije moguće graditi povjerenje i budućnost između Srba i Bošnjaka na negiranju teritorijalnog integriteta Srbije i na velikim lažima o agresiji Srbije na BiH i o genocidu u Srebrenici, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

DRECUN: IZETBEGOVIĆ OSTAO ZAROBLjEN U RATU

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, izjavom da se nada da će BiH priznati Kosovo, pokazao da je političar koji nije dorastao situaciji i koji je ostao zarobljen u ratu i prošlosti.

“Ostao je zarobljen u ratu, u prošlosti koju je definisao njegov otac sa svojim ciljevima. To je viđenje BiH u kojoj nema srpskog naroda ili je on trebalo da bude drugorazredan. To srpski narod nije prihvatio”, rekao je Drecun za RTS.

On je upozorio da su takvi politički ciljevi Alije Izetbegovića doveli do rata i poručio Bakiru Izetbegoviću da, ukoliko želi da bude političar mira i gradi budućnost, mora da ima viziju, da bude spreman na kompromis i dijalog i da bude iskren i posvećen.

Drecun je istakao da Srbija, posebno njen predsjednik Aleksandar Vučić, ulaže napora da se odnosi između Srba i Bošnjaka stabilizuju i da se stvaraju uslovi za iskreno pomirenje, ali da to nije moguće ako se samo govori da je jedna strana činila zločine, a ne priznaje se šta je radila druga strana.

“Izetbegović bi mogao da prizna Kosovo kao neku državu, ako nema Republike Srpske u tom dejtonskom okviru. On ovim gura Republiku Srpsku iz Dejtonskog okvira. Republika Srpska to neće dozvoliti”, naglasio je Drecun.

U Srbiji juče burna reagovanja na ovu Izetbegovićevu izjavu.

Izvor: RTS/ SRNA