I još o domaćim temama. “Proslavljaj odgovorno! Ako misliš piti, vozač nemoj biti!” Nova preventivna kampanja, kojoj je cilj da poveća bezbjednost saobraćaja pred praznike i uvjere vozače da ne sjedaju za volan pod uticajem alkohola, predstavljena je i u Istočnom Sarajevu.

Alkohol i vožnja ne idu zajedno. Razlog je jasan – alkohol slabi funkcionisanje čula i usporava opažanje bitnih pojava za bezbjedno učešće u saobraćaju. A kako alkohol slabi psihofizičke sposobnosti, nadležni su pokazali danas građanima Istočnog Sarajeva uz pomoć tzv. pijanih naočala.

” Simuliramo kako to izgleda ako se popije neka čašica, kako se to odražava na organizam, kako se gubi percepcija i smanjuje reakcija u toku vožnje što može da dovede do saobraćajne nezgode”, kaže Braco Tomić, sekretar Auto-moto društva Istočno Sarajevo.

Ako piješ, ne vozi – zaduži lice da te preveze do odredišta ili koristi javni prevoz ili taksi, poruka je nadležnih.

“Ovo posebno treba naglasiti za mlade vozače koji nemaju dovoljno iskustva, voze izuzetno jaka vozila i zato nam se dešava, posebno u dane vikenda, a sad i praznika veći broj saobraćajnih nezgoda nažalost i sa smrtnim posljedicama”, kaže Budimir Berović, predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja Grada Istočno Sarajevo.

Od januara do novembra ove godine u Srpskoj se dogodilo 8. 713 saobraćajnih nezgoda, a jedan od najvećih uzroka upravo je bio alkohol. Stoga još jednom ponovimo – ako misliš piti, vozač nemoj biti.

RTRS